Biznis 15.07.2020.

Kupci u RS sve više kupuju domaće proizvode

ČITANJE: 2 minute

Kupci sve više kupuju domaće proizvode nakon što je Privredna komora RS početkom aprila pokrenula akciju “Kupujmo domaće”, potvrdili su iz Privredne komore RS, ali i naglašavaju da takve navike potrošači treba da zadrže i kad situacija s koronom prođe.

Prema informacijama pojedinih tržnih centara, došlo je do značajnijeg interesa kupaca za domaćim proizvodima, prenose Nezavisne.

Veliku podršku, kažu, dobili su od institucija, ministarstava, univerziteta, preduzeća, medija i javnih ličnosti.

Iz Privredne komore RS navode da su posebno srećni zbog pozitivnog odjeka koji je kampanja izazvala na društvenim mrežama.

“Čak su i korisnici društvenih mreža pokrenuli challenge, u kojem su slikali domaće proizvode i pozivali ostale da učine isto”, kažu iz Privredne komore RS.

Dodaju da su u saradnji s najvećim tržnim centrima obilježili police na kojima se nalaze domaći proizvodi, kako bi ih potrošači što lakše prepoznali.

“Kada je u pitanju procenat rasta, teško je dobiti konkretan podatak, jer je u ovom periodu došlo do promjene navika u kupovini. Posebno na početku potrošači su najviše kupovali samo osnovne životne namirnice i sredstva za ličnu higijenu”, naveli su iz Privredne komore RS za “Nezavisne”.

Dodaju da je, s obzirom na specifičnost perioda i situacije, teško rezultate uporediti s nekim prethodnim periodom.

Iz Privredne komore kažu da ono što je jako važno jeste to da navika koja je stečena u ovo vrijeme, kada je u pitanju kupovina domaćih proizvoda, ostane i kad korona prođe. Jer, uvijek je važno kupovati domaće.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, koje se bavi pitanjima potrošača, kazala je da je očigledno da su u Republici Srpkoj potrebne ovakve kampanje.

Prema njenim riječima, ovakav vid kampanja treba da bude u kontinuitetu da bi se došlo do većeg broja građana.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da je ugrožena privreda, ne samo naša, već i regiona i svijeta, te da naš mali doprinos kao svakog pojedinca može i mora da bude kada odemo u markete da kupujemo domaće proizvode.

(A.M/banjaluka.net)