Politika 02.12.2020.

KUZMANOVIĆ O IZBORIMA: SDS ne prihvata svoju bolest, a klinička slika je teška

ČITANJE: 4 minute

Izbori koji su održani 15. novembra pokazali su da se opozicija u RS, uprkos euforiji pojedinih opozicionih vođa zbog dobrih rezultata, koje su ostvarile prije svega ličnosti, nalazi u ozbiljnom problemu, tvrdi politikolog Darko Kuzmanović.

Kao kaže, sa PDP, koja postoji gotovo isključivo u Banjaluci, stvari su potpuno jasne, što se ne bi moglo reći za novopečenog opozicionara, DNS, koji se „ne može sastaviti sam sa sobom“.

– Pravo je pitanje šta će nakon dijeljenja, istupanja i isključivanja od te partije uopšte i ostati – kaže Kuzmanović za Srpskainfo u opširnoj analizi izbornih rezultata opozicije u Srpskoj, predvođene najvećom partijom – SDS.

Samozavaravanje

Upravo za tu stranku Kuzmanović tvrdi da situacija nije ni jasna, ni neizvjesna već je – katastrofalna.

– Šarovićeva analiza izbornih rezultata i neozbiljan pristup prema kojem rezultate sumira na osnovu broja dobijenih opština i gradova, a ne glasova i procenta, nije ništa drugo nego samozavaravanje i nevjerovatno pogrešan ugao posmatranja stvarnosti. S druge strane, realnost je surova, a računica CIK kaže da je na izborima 2016. na nivou RS, od 741.549 važećih glasova, SDS osvojila 130.523 ili 17,53 odsto, dok je ove godine od 659.689 glasova, SDS za sad dobila povjerenje 81.639 birača u Republici Srpskoj ili svega 12,37 procenata. Iako se još čeka dio glasova pošte, statistika je neumoljiva, a ona kaže da je SDS doživjela pad od 5,15 odsto – naglašava Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, niska izlaznost i korona epidemija „ne piju vode“ i nikako ne mogu da budu opravdanje što je najstarija stranka u Srpskoj pala debelo ispod 100.000 glasova, dok je u isto vrijeme SNSD doživio rast veći od četiri procenta.

Sumorna slika

Kada se na to dodaju i podaci da je SDS tek osma partija u Banjaluci, peta u Bijeljini, da u Mrkonjić Gradu, Kneževu i Doboju nije prešla cenzus, da je nakon više od 20 godina izgubila vlast u Gacku i potučena u opštini u kojoj mjesto prebivališta ima njen predsjednik, kako kaže Kuzmanović, onda se upotpunjuje sumorna slika rezultata koje je ostvarila ova partija, te se lako dolazi do zaključka zbog čega su ovo bili najlošiji rezultati SDS od njenog nastanka.

– Nekada vodeća partija u RS već dugo tumara u tunelu, a svjetlo na njegovom kraju nikako da nađe. Loša infrastruktura, katastrofalna kadrovska politika, tromo vođstvo, preletači te uzaludni i taktički nezreli pokušaji pojedinih funkcionera da budu veći Dodik od Dodika, godinama unazad iznutra urušavaju SDS. Već duže vrijeme na površinu nije izbio lider koji bi ovu stranku modernizovao, konsolidovao, a u isto vrijeme postao i prepoznatljiv na političkoj sceni – ocjenjuje Kuzmanović.

Nastavak iste priče

Kako kaže, po načinu funkcionisanja SDS neodoljivo podsjeća na duboku državu u SAD koja vlada iz sjene i vuče sve bitne konce politike, te ne dozvoljava bilo kakvo odstupanje od zacrtane putanje, pa makar ona vodila i u propast.

– Tako se po istom receptu, baš kao i u SAD, svako čija se razmišljanja ne poklapaju sa stavovima „duboke partije“ automatski proglašava izdajnikom ili Dodikovim čovjekom, jer ta priča, naročito nakon trauma članstva ali i građana s Obrenom, Mićićem i drugim preletačima, itekako prolazi, a vrlo vjerovatno da će se koristiti i u budućnosti – smatra Kuzmanović.

Kako kaže, interesantno da je baš u Tesliću, u kojem je Šarovićev protivkandidat na prošlim unutarstranačkim izborima Milan Miličević ubjedljivo pobijedio u izboru za načelnika opštine, SDS ostvarila i najbolji rezultat u RS osvojivši za sada 5.962 glasa, iako sam Teslić broji ne više od 35.000 stanovnika.

– Iako je predsjednik SDS Mirko Šarović političar sa najviše iskustva, čije su stručne kompetencije apsolutno neupitne, posljednji izborni rezultati pokazali su da stranci pod njegovim vođstvom nastavlja da pada popularnost, i to nezaustavljivo. Ukoliko opozicija želi da smijeni vlast na narednim izborima 2022, SDS najkasnije do proljeća mora doživjeti značajne promjene i konsolidaciju, jer razmišljati o izbornoj pobjedi bez snažnog i reformisanog SDS bilo bi, najblaže rečeno, neozbiljno – kaže Kuzmanović.

Nova lica

Smatra da su izbori pokazali da građani traže nova lica, a Šarović je, iako iskusan, ratni političar koji se na političkoj sceni RS nalazi već 30 godina.

– SDS je potrebna brza šok terapija ako uopšte želi da opstane na političkoj sceni. Kao što je realistično oslikao predsjednik glavnog odbora ove stranke Milan Miličević: „Da biste pacijenta mogli da liječite, pacijent mora da prihvati svoju bolest“. Međutim, SDS svoju bolest ne prihvata, a u isto vrijeme, klinička slika je teška, a bolest u poodmakloj fazi. Ukoliko se uskoro ne započne s adekvatnom terapijom, prijeti metastaza bolesti, potom i izvjesna klinička smrt. Ako se to dogodi, povratak u život će biti skoro nemoguć. Doktor je dijagnozu dao. Sada je na pacijentu da li će shvatiti da liječenje mora započeti. Što prije to bolje – zaključuje Kuzmanović.

(Srpskainfo)