Vijesti 01.12.2017.

Lakša otplata krova nad glavom za još 194 mladih

ČITANJE: 2 minute

Otplata stana ili kuće biće olakšana za još 194 korisnika kojima je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS odobrilo zahtjeve za subvencije kamatne stope na stambene kredite.

Na konkurs, koji je bio raspisan u oktobru, na adresu ministarstva stiglo je 210 zahtjeva mladih i mladih bračnih parova za subvencije kamatne stope, od kojih su 194 odobrena, dok je 16 zahtjeva odbijeno zbog neispunjavanja uslova.

– U budžetu za ovu godinu za subvencije je predviđeno 1,6 miliona KM. Ovaj novac planiran je za dosadašnje i nove korisnike čiji su zahtjevi odobreni na konkursima 2017. godine – rekli su u ministarstvu.

Mladi bračni parovi koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS kažu da bi im, iako nije riječ o puno novca na mjesečnom nivou, značilo mnogo više da se subvencije isplaćuju na vrijeme.

Naglasili su da je posljednja rata isplaćena za maj ove godine, te da zbog kašnjenja subvencije gube svrhu. Dušan R., kome je odobrena subvencija od sedmog mjeseca, tvrdi da još čeka na isplatu prve rate.

– Da sam znao da će kasniti sa isplatom, uzeo bih povrat poreza koji se dobija uz svaku platu, pa iako je manji za 20 ili 30 maraka, bolji je jer je redovan – kazao je on.

Iako bi na osnovu subvencija godišnje trebalo da uštede ratu kredita, korisnici kažu da će ako se isplata nastavi dosadašnjim tempom, subvencije iz ove godine na račune leći tek dogodine.

Pravo na subvenciju od jedan odsto kamatne stope na stambene kredite IRB-a RS za mlade i mlade bračne parove je zagarantovano i koristi se do konačne otplate kredita. Program subvencije ima za cilj da mladima olakša kupovinu ili gradnju stambene jedinice, a za mnoge od njih je i jedina mogućnost da sebi obezbijede krov nad glavom.

Konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove zatvoren je 31. oktobra. Jedan od uslova bio je i da u trenutku zaključenja ugovora sa bankom imaju do 35 godina.

Korisnici

Iz Ministarstva porodice ističu da se program subvencionisanja kamatne stope od jedan odsto na stambene kredite za mlade bračne parove realizuje od 2008. godine te da su do sada odobrena 3.233 zahtjeva za subvencije.

– Od početka realizacije za subvencije je izdvojeno 8,5 miliona maraka – naveli su iz ministarstva.

(Glas)