Vijesti 06.09.2016.

Lauš: Uz obnovljeni cjevovod bolje snabdijevanje vodom u Ulici Miloša Matića

ČITANJE: 2 minute

Više od 50 domaćinstva u Ulici Miloša Matića na Laušu ubuduće će biti bolje snabdjeveno vodom, jer tehničke ekipe “Vodovoda” obnavljaju vodovodnu mrežu. Tako će česti nestaci vode zbog pucanja cijevi postati prošlost.

Kako ističu u preduzeću “Vodovod”, radovima je obuhvaćena zamjena 600 metara cjevovoda i 53 priključne cijevi, a cjelokupna vrijednost rekonstrukcije je 186.652 KM.

– Radove izvodi i finansira isključivo “Vodovod” iz svojih sredstava. Pored kvarova na mreži problem u ovoj ulici su bili i neriješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu na kojem se nalazi stari cjevovod. Tako da je to kočilo rekonstrukciju. Budući da u odluci o javnom vodovodu i javnoj kanalizaciji stoji da “Vodovod” cjevovode gradi preko javnih površina, ovom rekonstrukcijom cjevovod će biti postavljen na javnu površinu, što olakšava njegovo održavanje – rekli su u “Vodovodu”.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić kaže da je ovo dugogodišnji problem, na koji je ukazivao Gradskoj upravi, ali da grad nije imao sredstava za ovu investiciju.

– Snabdijevanje vodom u ovoj ulici bio je gorući problem. Cijevi su često pucale, a ljudi su ostajali bez vode dok kvar ne bude otklonjen. Dobro je što će ovom rekonstrukcijom napokon biti riješen taj problem. Moram istaći da je Savjet mjesne zajednice Lauš pri realizaciji ovog projekta imao veliku pomoć kandidata za gradonačelnika Igora Radojičića – kazao je Matić.

Dodao je da mu je naročito drago što je dogovoreno sa “Vodovodom” da stanovnici ne plaćaju priključak na novi cjevovod.

– Stanovništvo mora da se strpi dok radovi traju, jer će sa novom mrežom snabdijevanje vodom biti mnogo kvalitetnije nego što je bilo do sada. Tokom zamjene cjevovoda biće perioda kada će i saobraćaj u ulici biti zatvoren za sva vozila. Vozači će morati da koriste alternativne pravce i da budu strpljivi – apelovao je Matić.

Stanovnik ulice Miloša Matića Petra Šolak kaže da je zadovoljna zbog rekonstrukcije cjevovoda, jer je često ostajala bez vode.

– U mom domaćinstvu živi nas šestoro. Pored dvoje unučadi imam i staru majku, pa mi je bio problem svaki put kad nestane vode. Čekali smo da bude popravljen stari cjevovod pa da opet slavina procuri. Nadam se da će sada tim mukama doći kraj – kazala je Šolakova.

Igralište

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi na parceli između ulica Miloša Matića i Vladimira Rolovića koče i gradnju dječijeg igrališta u ovom dijelu grada, koje stanovnici godinama traže. U Gradskoj upravi su ranije rekli da je izgradnja ovog igrališta prioritet, ali da će ono doći na red tek kad budu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

(Glas Srpske)