Magazin 03.11.2018.

Lica Lafore na Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu

ČITANJE: 2 minute

Film “Lica Lafore” režisera Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a prikazan je na 91. Kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

Jedan od najvećih naučnih i medicinskih događaja u Njemačkoj okupio je preko 6 000 ljekara, naučnika i istraživača u vezi sa oblašću neurologije, neuropedijatrije, neuroanatomije i neuropatologije.

Film “Lica Lafore” bio je jedini dugometražni film na ovom događaju, a sama projekcija izazvala je brojne reakcije stručne javnosti.

Za dr Davida Brenera sa Odsjeka za neurologiju klinike Ulm, ovo je nesvakidašnja priča koja osim što, prije svega, služi nauci i budućnosti prestavlja opomenu savremenom svijetu kada je tretiranje rijetkih dječjih bolesti u pitanju.

Dr Marian Ditrih sa Klinike za neurologiju iz Minhena izjavila je da do sada nije vidjela ovoliku količinu ljubavi, patnje i vjere sažetih u jednoj priči.

Autor filma Denis Bojić izjavio je da je ovaj kongres trenutno najznačajnije mjesto u Evropi na kojem je jedan ovakav film mogao biti prikazan, te da reakcije nakon projekcije govore da se Republika Srpska, BiH, ali cijeli region kroz priču porodice Gajić opravdano našao u centru interesovanja svjetskih naučnih krugova. Bojić je još jednom istakao zahvalnost čitavoj ekipi koja je radila na filmu, kao i Radio-televiziji Republike Srpske koja je realizovala ovaj projekat.

Film “Lica Lafore” prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama, između ostalog i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, te u farmaceutskoj kompaniji “Ionis Pharmaceutical” u San Dijegu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Film “Lica Lafore” očekuje specijalna projekcije u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu, koja je ujedno i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču, te na međunarodnom filskom festivalu u Krasnodaru.

(RTRS)