Vijesti 18.11.2017.

Ljekari iz Srbije dogodine će operisati u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetski klinički centar RS dobija pojačanje. Svoje znanje i iskustvo, najbolji doktori Kliničkog centra Srbije prenijeće na kolege u Srpskoj.

Od sljedeće godine, ljekari iz UKC-a obavljaće najteže zahvate i operacije sa mentorima iz ragiona. A do kraja ove godine, skoro 100 domaćih ljekara kreće na obuku u zemlje regiona.

“Ove godine plan nam je plan da pošaljemo na edukaciju 24 ljekara u Beč, 24 ljekara u Ljubljanu i duplo više, 48 ljekara u Klinički centar Srbije u Beograd i druge zdrastvene ustanove u Srbiji”, rekao je v.d. generalnog direktora UKC RS Vlado Đajić.

U Banjaluku je već stigao prvi čovjek Instituta za majku i dijete u Srbiji, Radoje Simić. Usavršavao se u dalekom Japanu, pa obećava da će sve što je naučio prenijeti i kolegama u Srpskoj.

“Spreman sam svo svoje znanje koje imam stručno i znanje u organizaciji da prenesem, da pomognem. Kao što sam ja išao da se edukujem u Japan i drugdje koje su ovdje prisutne, kao što i mi šaljemo djecu iz Srbije, jer ne možemo i nismo spremni sve da riješimo i slučajeve, i nemamo tehnološke mogućnosti, tako treba da se ispomažemo i ovdje jedni drugima”, rekao je v.d. direktor Instituta za majku i dijete Srbije “dr Vukan Čupić”

Za digestivnu hirurgiju biće zadužen Nikica Grubor. Srećan je, kaže, što se vraća svojim korijenima i obećava da će pomoći koliko god bude mogao. Vjeruje da se klinički centar Srpske već ukazuje na mapi najboljih klinika u Evropi i da će sa kolegama samo potvrditi taj status.

“Nadam se ću moći da pomognem svojim trudom i radom zajedno sa kolegama da napravimo neku timsku priču za hirurgiju UKC-a Banjaluke i da će to da napravi dobar iskorak”, rekao je specijalista Ošte hirurgije u KC Srbija Nikica Grubor.

Kada će tim stručnjaka obući ovdašnje mantile, u upravi još ne znaju. U svakom slučaju obećavaju i uvođenje novih metoda liječenja.

(ATV)