Vijesti 20.10.2018.

“LJUBIČASTI NOVEMBAR” POSVEĆEN PRIJEVREMENO ROĐENIM BEBAMA Humanitarno veče i izložba fotografija za „mrvice“

ČITANJE: 2 minute

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” organizovaće 1. novembra humanitarno veče kako bi prikupili novac za kupovinu krevetića za neonataološko odjeljenje u UKC RS.

Ovo udruženje nizom aktivnosti želi podići svijest javnosti o prijevremenom porodu. Tim povodom članovi ovog udruženja pozivaju javnost da podrži sve njihove akcije koje imaju veliki humanitarni značaj.

Udruženje “Mrvice” sada već tradicionalno organizuje manifestaciju “Ljubičasti novembar”. Prva od aktivnosti koju organizuju je humanitarno veče koje će se održati 1. novembra u hotelu “Jelena” u Banjaluci.

– Ove godine želimo prikupiti sredstva za kupovinu toplog krevetića za neonataološko odjeljenje u UKC RS. Samo mame koje su prošle našu priču znaju koji je značaj ovog krevetića nakon što bebe izvade iz inkubatora. Trenutno na našoj klinici postoji samo jedan stari, dotrajali topli krevetić i zato nam je želja da ga što prije zamijenimo – rekla je Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja.

Iz Udruženja poručuju da će ove godine “Ljubičasti novembar” biti zaista poseban.

Fotografkinja Lenka Keleman, provela je sedam dana da neonatološkim odeljenjima UKC RS i fotografisala je neke od najtežih prizora koji prate prijevremeno rođene bebe u prvim danima njihovog života.

Ove, kao i fotografije sada već odraslih Mrvica biće prikazane na izložbi 17. novembra kada se i obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba.

Neke od ovih fotografija će javnost moći vidjeti i na bilbordima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Pored fotografija biće prikazan i humanitarni broj čijim pozivom će građani moći da doniraju jednu KM za kupovinu krevetića.

– Želja nam je da što više približimo javnosti priču o prijevremeno rođenim bebama jer tek tada će javnost moći shvatiti kolika pomoć im je potrebna u prvim danima života. Njihovo zdravlje i razvoj, na početku, mnogo zavise o opremi kojom neonatološka odeljenja raspolažu i zato nam je bitno da pomognemo u kupovini medicinske opreme – dodala je Mirjanićeva.

Karte 20 KM

Karte za humanitarno veče, koje koštaju 20 KM, su već u prodaji i svi koji žele da ih kupe mogu se javiti na broj mobitela 065/935- 409 ili putem Fejsbuk stranice Udruženja “Mrvice”.

(Srpskainfo)