Ljubiša Savanović iz “Jazavca”: Borimo se za sve, ponašamo se po zakonima tržišta jer drugačije ne bismo opstali

Ljubiša Savanović, organizator Gradskog pozorišta Jazavac govori o novoj sezoni u ovoj pozorišnoj kući, o Festivalu mladog glumca Zaplet 09 koji će biti održan od 20. do 26.10.2017, a podnaslov festivala je Najbolji festival na svijetu. Igdje. Ikad.

Ljubiša, deveti Zaplet, 12 sezona – u Jazavcu se sprema bogat program za oktobar. Možeš li reći nešto više o tome?

Ne samo za oktobar nego za svu sezonu koja je pred nama. Dobar dio posla vezan za planiranje i pripremu ove sezone smo završili još tokom prošle. Čekaju nas najmanje četiri premijerne predstave u Jazavcu, jedna na Večernjoj sceni, dvije na Dječijoj JUHU sceni i jedna na Sceni Studio Jazavac. Pred nama je još jedan Međunarodni festival mladog glumca ZAPLET 09,  a početkom septembra počela su i predavanja u školi glume i govora Studio Jazavac koja ove godine ima oko 150 polaznika. Prije nekoliko mjeseci osnovali smo i Gradski hor Jazavac čiji članovi takođe vrijedno rade pod dirigentskom palicom Zlaje Mirića. Nije nam dosadno.

Očekuje nas i nova premijera “Pita li iko kako je meni“ je jedna drugačija predstava. Po čemu je ovaj komad jedinstven i zanimljiv?

Ovo je autorski projekat četvoro glumaca: Velimira Blanića, Vladimira Đorđevića, Snježane Mišić i moje malenkosti, Stojana Matavulja, glumca i reditelja iz Hrvatske i njegove asistentkinje, glumice i rediteljke, Belinde Božičković. Godinama se nosimo mišlju da napravimo komad koji govori o tome kako je raditi u Gradskom pozorištu Jazavac. Pričajući priču o Jazavcu zapravo govorimo o radu u bilo kojem drugom pozorištu. Tekst ove predstave nastajao je tokom proba i glumci su imali slobodu da kažu sve ono što misle: o samom Jazavcu, o kolegama, o publici, rediteljima, sami o sebi… Predstava je i formalno drugačija od svega što smo dosad radili jer smo gotovo svo vrijeme sami na sceni u stalnoj komunikaciji sa publikom. Mislim da smo napravili dobru ekipu i da publiku očekuje nešto novo. Nadam se da će i oni biti oduševljeni predstavom kao što smo mi koji radimo na njoj.

Koje nas sve predstave očekuju na Festivalu mladog lica „Zaplet“, odakle dolaze?

Selektor ovogodišnjeg ZAPLETA je Dragana Đedović, studentkinja režije na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Nije uobičajeno da se ovako veliki teret stavi na leđa jednog studenta, ali mislim da je Dragana napravila sjajan izbor. Jedna od misija Jazavca je da promoviše i ulaže u domaće stvaraoce. U one koji vrijede, naravno. Nekad te ljude treba sačekati, istrpiti njihove greške, treba ulagati u njih i mislim da je to jedini način da sutra imamo svoju scenu.

Po njenom izboru ove godine ćemo gledati predstave:

Subota, 21.10. u 20h
BITEF teatar/Centar za kulturu Tivat/Festival Maszk/Firchie Think Tank Studio
JAMI DISTRIKT

Nedjelja, 22.10. u 20h
Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
Studentsko pozorište “Vlado Zeljković”
KRALJ IBI

Ponedjeljak, 23.10. u 20h
Banjalučko studentsko pozorište
MLIJEKO

Utorak, 24.10. u 20h
Beo Art 2015
U AGONIJI

Srijeda, 25.10. u 20h
Teatar EXIT
TAKSIMETAR

Četvrtak, 26.10. u 20h
Pozorišna trupa JOJ, EVO IH OVI
BETON MAHALA

Dodjela nagrada i predstava u čast nagrađenih

Pored toga, imaćemo još dva programa u Banjaluci, a to su „Razgovor sa glumcima“ gdje ćemo ugostiti Radoslava Milenkovića, Nikolu Pejakovića i Dragana Bjelogrlića. Prvi dan festivala u holu našeg pozorišta otvorićemo i izložbu pozorišne fotografije „Na daskama II“ Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja. Publika će moći da vidi izložbu do kraja novembra.

Zaplet se ove godine seli i u druge gradove. Reci nam nešto više o tome, gdje će se predstave još igrati?

Tako je, napravili smo program „Zaplet na točkovima“ koji ima za cilj decentralizaciju kulturnih događanja. Podršku nam godinama daju Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS tako da osjećamo obavezu da za ta sredstva napravimo program širom Republike Srpske. U sklopu ovog programa ove godine ćemo izvesti predstave u još pet opština u Republici Srpskoj: Doboju, Laktašima, Gradišci, Prnjavoru i Prijedoru i to po sledećem rasporedu:

ZAPLET 09 na točkovima

Prijedor

Ponedjeljak, 23.10. u 20h
NAŠI DANI
Monodrama Radoslava Milenkovića

Četvrtak, 26.10. u 20h
DIS teatar
TERAPIJA

Gradiška

Subota, 21.10. u 20h
DIS teatar
TERAPIJA

Utorak, 24.10. u 20h
NAŠI DANI
Monodrama Radoslava Milenkovića

Laktaši

Subota, 21.10. u 20h
NA DAN SVOĐENJA RAČUNA
Monodrama Marije Đajić

Srijeda, 25.10. u 20h
NAŠI DANI
Monodrama Radoslava Milenkovića

Doboj

Nedjelja, 22.10. u 20h
NA DAN SVOĐENJA RAČUNA
Monodrama Marije Đajić

Srijeda, 25.10. u 20h
DIS teatar
TERAPIJA

Prnjavor

Petak, 20.10. u 20h
DIS teatar
TERAPIJA

Ponedjeljak, 23.10. u 20h
NA DAN SVOĐENJA RAČUNA
Monodrama Marije Đajić

Možeš li nam reći zbog čega je važno da se kulturni događaju održavaju i u manjim sredinama?

Podjednako je važno igrati predstave u svim mjestima bez obzira na njihovu veličinu i broj stanovnika. U manjim mjestima ima manje kulturnih sadržaja, posebno kvalitetnih i zato je važno da se ljudima ponude dobre predstave, između ostalog. Ako budu imali izbora, možda se i odluče da vide nešto dobro. To je dobro i zbog školovanja publike.

Živimo u vremenu u kojem se mnogi festivali gase, koliko je bilo teško organizovati festival i zatvoriti program Zapleta?

ZAPLET je festival koji sledeće godine slavi deset godina postojanja. Ima ime koje je prepoznatljivo, sad već i u regionu. Sa pripremama krećemo mnogo prije samog festival i to je jedini način da se festival spremi kako treba. Kao i svake godine imamo podršku Grada Banjaluka, Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi RS, a nadam se da će nas ove godine podržati i Ministarstvo civilnih poslova BiH. Pored toga, Prointer, kompanije MTEL i Banjalučka pivara sponzorišu ovogodišnji festival. Tu je još niz drugih firmi i pojedinaca koji nam pomažu na razne načine. Mislim da je ipak, za opstanak Jazavca na kulturnoj sceni, a samim tim i ZAPLETA, presudan veliki rad i energija uložena u svaki detalj. Iza čitave ove priče stoji mala grupa ljudi, ali svi oni vole to što rade. Ne čekamo da nam padne sa neba, borimo se za sve, ponašamo se po zakonima tržišta jer drugačije ne bismo opstali kao udruženje građana koje nije ni na jednom budžetu.

 

Kakva je generalna situacija u Jazavcu, jeste li zadovoljni publikom, može li se ova pozorišna kuća finansijski održati imajući u vidu sve manje ulaganja u kulturu kod nas?

Situacija sa publikom je odlična. Hvala publici. Mislim da ljudi znaju već šta ih čeka u Jazavcu i zato nam se rado vraćaju. To što su nam sale pune drži nam glavu iznad vode. Drugačije ne bismo opstali. To nas ujedno i tjera da dobro pazimo šta radimo i da planiramo na vrijeme.

Sarađujete li sa mladim glumcima? Koliko je njima u Banjaluci teško naći prostor za rad i razvijanje svoje umjetnosti?

Trudimo se i uspjevamo da promovišemo mlade. Već sam pričao o Dragani Đedović, a u našim predstavama igraju mladi ljudi: Aleksandar Runjić, Danio Kerkez, Belinda Božičković, Nataša Perić… I mnogi drugi su igrlai prve uloge u Jazavcu. Dobra stvar je što se u Banjaluci mnogo radi, neko bolje, neko lošije, ali sad imamo skoro desetak pozorišnih hramova u Banjaluci: Narodno pozorište RS, Dječije pozorište RS, Gradsko pozorište Jazavac, DIS teatar, Nevid teatar, Banjalučko studentsko pozorište, Studentsko pozorište “Vlado Zeljković”, Nevid teatar, Nastteatar, Udruženje “Cvrčak”…To otvara prostor za mlade ljude koji ne trebaju da čekaju šansu nego da se sami izbore za nju.

(Buka)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo