BEZ POSLA PO POVRATKU SA PORODILJSKOG Majke u 21. vijeku još čekaju svoja radnička prava

Nakon obespravljenih radnika u trgovinama, koji se jadaju da rade i više od osam sati, svoja negativna iskustva sa poslodavcima ispričale su i brojne majke koje su bez posla ostale u trudnoći ili odmah po povratku sa porodiljskog.

I ove žene svjedoče da je, pored toga što su izgubile redovna primanja dok su bile u blagoslovenom stanju, najgore to što je sve urađeno po zakonu i svoja prava ne mogu, kažu, nikako dokazati, ni ostvariti.

– Dobila sam otkaz u trudnoći, u stvari jednostavno mi nije produžen ugovor jer sam radila na određeno. Obratila sam se svim institucijama i svi su mi rekli da je poslodavac u pravu – potresna su svjedočenja naših mladih majki, koje su pored brige o bebi istovremeno morale brinuti i o finansijama.

– Godinama sam radila u jednoj firmi i kada sam se vratila sa porodiljskog dočekao me otkaz – tvrdi majka, čiji slučaj nije usamljen.

Čak i kada znaju da je zakon na njihovoj strani, žene priznaju da se ne usuđuju tužiti poslodavca jer nemaju, kažu povjerenja u ovakav sistem vrednovanja.

U banjalučkom Udruženju DRIP koje se zalaže za prava trudnica i porodilja takođe naglašavaju da je najveći problem naših radnika, a time i žena što su mahom primljeni na određeno vrijeme. Poslodavac kada primjeti da je žena u drugom stanju, ne produžava joj više ugovor, zbog čega buduće majke nažalost kriju trudnoću koliko god to mogu.

– Ne možete vi tek tako dati otkaz ženi jer je ostala trudna, ne dešava se to, već da je radnica primljena na određeno vrijeme i kada poslodavac uoči da je žena trudna četvrti, peti mjesec najčešće joj ne produži ugovor. To je apsolutni problem u našem sistemu, malo se situacija smirila jer se nezaposlenim trudnicama odnedavno isplaćuje 405 maraka naknade, dok dijete ne napuni godinu dana – precizira pravni konsultant u DRIP-u Jelena Pušac Broćilović.

Paradoks je ipak što one žene koje po zakonu ostanu bez posla, isto tako po zakonu ne mogu primati ovu naknadu, jer je za materinski dodatak ključno da žena nema primanja prethodnih šest mjeseci.

– Imala sam primjer gospođe koja je otpuštena pet mjeseci i 20 dana prije poroda i zbog tih nekoliko dana u Centru za socijalni rad su joj odbili pravo na 405 maraka. Pisali smo prigovor, odgovor još nije dobila, ali i iskustvo nam pokazuje da se na odgovor zna čekati po pola godine, godinu i onda će reći nemate osnova za naknadu jer je dijete veliko – pojašnjava Pušac-Broćilović.

Nekoliko slučajeva kršenja prava trudnica registrovali su i u instituciji Ombudsmana BiH, mada to, kažu, nije stvarna slika stanja u društvu, jer se ipak jako mali broj žena odlučuje da prijavi ovakve vrste povreda.

– U vremenu kada su nam puna usta priče o natalitetu, mi i dalje imamo ovakve slučajeve, zaista je to sve degutananto. Nažalost nije veliki broj prijava ni nama, ni drugima koji se bave ovom oblašću, prije svega inspekciji rada i sudovima. Mali broj predmeta po ovom pitanju se nalazi na sudovima, mada u svim slučajevima koje smo mi pratili, presude se donose u korist žena koje su na ovaj način izgubile pravo – kaže ombudsman Ljubinko Mitrović i poziva žene da prijave svoj slučaj ako smatraju da su oštećene.

Poboljšanju odnosa između poslodavaca i trudnica trebalo bi, kako se svi nadaju, da doprinese program ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i Memorandum zaključen između Unije udruženja poslodavaca i Vlade. Predviđeno je da u trogodišnjem periodu Vlada u cjelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih, što bi trebalo da rastereti poslodavce, ali i majke.

Čuće komšiluk

Žene inače ne prijavljuju slučajeve diskriminacije iz straha da ne izgube posao ili da neće u budućnosti moći dobiti posao.

– Mi živimo na Balkanu, i žene imaju strah da će neko čuti kako je ona već “imala problema” sa prethodnim poslodavcem, a pojavljuje se tu i nepovjerenje prema vlasti – ističe ombudsman Ljubinko Mitrović.

(Srpskainfo)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a