BEZ POSLA PO POVRATKU SA PORODILJSKOG Majke u 21. vijeku još čekaju svoja radnička prava

Nakon obespravljenih radnika u trgovinama, koji se jadaju da rade i više od osam sati, svoja negativna iskustva sa poslodavcima ispričale su i brojne majke koje su bez posla ostale u trudnoći ili odmah po povratku sa porodiljskog.

I ove žene svjedoče da je, pored toga što su izgubile redovna primanja dok su bile u blagoslovenom stanju, najgore to što je sve urađeno po zakonu i svoja prava ne mogu, kažu, nikako dokazati, ni ostvariti.

– Dobila sam otkaz u trudnoći, u stvari jednostavno mi nije produžen ugovor jer sam radila na određeno. Obratila sam se svim institucijama i svi su mi rekli da je poslodavac u pravu – potresna su svjedočenja naših mladih majki, koje su pored brige o bebi istovremeno morale brinuti i o finansijama.

– Godinama sam radila u jednoj firmi i kada sam se vratila sa porodiljskog dočekao me otkaz – tvrdi majka, čiji slučaj nije usamljen.

Čak i kada znaju da je zakon na njihovoj strani, žene priznaju da se ne usuđuju tužiti poslodavca jer nemaju, kažu povjerenja u ovakav sistem vrednovanja.

U banjalučkom Udruženju DRIP koje se zalaže za prava trudnica i porodilja takođe naglašavaju da je najveći problem naših radnika, a time i žena što su mahom primljeni na određeno vrijeme. Poslodavac kada primjeti da je žena u drugom stanju, ne produžava joj više ugovor, zbog čega buduće majke nažalost kriju trudnoću koliko god to mogu.

– Ne možete vi tek tako dati otkaz ženi jer je ostala trudna, ne dešava se to, već da je radnica primljena na određeno vrijeme i kada poslodavac uoči da je žena trudna četvrti, peti mjesec najčešće joj ne produži ugovor. To je apsolutni problem u našem sistemu, malo se situacija smirila jer se nezaposlenim trudnicama odnedavno isplaćuje 405 maraka naknade, dok dijete ne napuni godinu dana – precizira pravni konsultant u DRIP-u Jelena Pušac Broćilović.

Paradoks je ipak što one žene koje po zakonu ostanu bez posla, isto tako po zakonu ne mogu primati ovu naknadu, jer je za materinski dodatak ključno da žena nema primanja prethodnih šest mjeseci.

– Imala sam primjer gospođe koja je otpuštena pet mjeseci i 20 dana prije poroda i zbog tih nekoliko dana u Centru za socijalni rad su joj odbili pravo na 405 maraka. Pisali smo prigovor, odgovor još nije dobila, ali i iskustvo nam pokazuje da se na odgovor zna čekati po pola godine, godinu i onda će reći nemate osnova za naknadu jer je dijete veliko – pojašnjava Pušac-Broćilović.

Nekoliko slučajeva kršenja prava trudnica registrovali su i u instituciji Ombudsmana BiH, mada to, kažu, nije stvarna slika stanja u društvu, jer se ipak jako mali broj žena odlučuje da prijavi ovakve vrste povreda.

– U vremenu kada su nam puna usta priče o natalitetu, mi i dalje imamo ovakve slučajeve, zaista je to sve degutananto. Nažalost nije veliki broj prijava ni nama, ni drugima koji se bave ovom oblašću, prije svega inspekciji rada i sudovima. Mali broj predmeta po ovom pitanju se nalazi na sudovima, mada u svim slučajevima koje smo mi pratili, presude se donose u korist žena koje su na ovaj način izgubile pravo – kaže ombudsman Ljubinko Mitrović i poziva žene da prijave svoj slučaj ako smatraju da su oštećene.

Poboljšanju odnosa između poslodavaca i trudnica trebalo bi, kako se svi nadaju, da doprinese program ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i Memorandum zaključen između Unije udruženja poslodavaca i Vlade. Predviđeno je da u trogodišnjem periodu Vlada u cjelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih, što bi trebalo da rastereti poslodavce, ali i majke.

Čuće komšiluk

Žene inače ne prijavljuju slučajeve diskriminacije iz straha da ne izgube posao ili da neće u budućnosti moći dobiti posao.

– Mi živimo na Balkanu, i žene imaju strah da će neko čuti kako je ona već “imala problema” sa prethodnim poslodavcem, a pojavljuje se tu i nepovjerenje prema vlasti – ističe ombudsman Ljubinko Mitrović.

(Srpskainfo)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje