Malbašiću vraćen prostor u centru Banjaluke

Kompanija “Malbašić” iz Banjaluke pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine osporila je presudu Vrhovnog suda Republike Srpske, a samim tim i nižih sudova, zbog kojih je preduzeće “Krajina Borac” ušlo u posjed poslovnih prostora u centru Banjaluke.

Praktično, Ustavni sud BiH odlučio je da je pravno valjan ugovor iz 1999. godine, a samim tim i kupoprodajni ugovor koji je kasnije kompanija “Malbašić” sklopila s Mihajlom Kovačevićem, vlasnikom tog poslovnog prostora.

“Ukida se presuda Vrhovnog suda RS od 9. marta 2017. godine. Predmet se vraća Vrhovnom sudu RS, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku”, navedeno je, između ostalog, u odluci Ustavnog suda BiH.

Rok do kada Vrhovni sud Republike Srpske treba da donese novu odluku u ovom slučaju ističe u martu ove godine.

Praktično, odlukom Ustavnog suda BiH, koja je konačna i obavezujuća, poslovni prostori u centru Banjaluke oko kojih se postupci vode skoro 20 godina trebalo bi da budu vraćeni u vlasništvo kompanije “Malbašić”, koja je te poslovne prostore još 2005. godine za 2,1 milion KM kupila od Mihajla Kovačevića, a koji je prethodno te iste prostore kupio od preduzeća “Trgovina Borac” iz Travnika.

Naime, cijela priča, a i pravna zavrzlama oko ovog slučaja počinje još 1999. godine, kada je Kovačević od “Trgovine Borac” kupio poslovne prostore na banjalučkom Trgu Krajine površine 360 kvadratnih metara. Upravo za taj ugovor od 5. avgusta 1999. godine u oktobru iste godine banjalučki Osnovni sud odlučio je da je ugovor pravno valjan.

Kasnije, tačnije 2005. godine, Kovačević te poslovne prostore prodaje kompaniji “Malbašić”, odnosno pravnom predniku te kompanije firmi “Gold export-import”. Kasnijim odlukama i pravnom gimnastikom, koja traje i dan-danas, i sumnjivim presudama sudova u Republici Srpskoj vlasnik ovog poslovnog prostora postaje firma “Krajina Borac”, iza koje stoji Banjalučanin Zoran Milaković.

“Činjenicu da pravosnažna presuda banjalučkog Osnovnog suda od 19. oktobra 1999. godine postoji i da ona ni redovnim ni vanrednim pravnim lijekovima nije stavljena van snage (makar u dijelu pravne valjanosti kupoprodajnog ugovora), bez obzira na to da li se redovni sudovi s njom slažu ili ne, morali su je poštovati u predmetnom postupku. Budući da je presuda Osnovnog suda od 19. oktobra 1999. godine postala pravosnažna, ona se kao takva mogla preispitivati samo vanrednim pravnim sredstvima, a nikako u drugom sudskom postupku”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke Ustavnog suda BiH.

Veselko Malbašić, vlasnik kompanije “Malbašić”, kaže za “Nezavisne” da odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje sve ono što su isticali tokom cijelog postupka te da im se priznaje pravo vlasništva.

“Sumnjiva privatizacija se još jednom nije isplatila i sud je donio konačnu odluku, na koju strane nemaju pravo na pravni lijek pred sudovima u BiH. Milaković je ništavnim ugovorom koji u sebi sadrži elemente krivičnog djela poslovni prostor prenio na sebe lično, a nakon toga, kada je saznao za ovu presudu Ustavnog suda, i na treće lice, što će biti predmet našeg pobijana u budućem vremenu i vjerovatno krivičnog postupka protiv Milakovića”, rekao je Malbašić.

S druge strane Dragan Tolimir, pravni zastupnik firme “Krajina Borac”, rekao je za “Nezavisne” da je odluka Ustavnog suda neprovodiva te da su u potpunosti odstupili od svojih ranijih odluka u ovom slučaju.

“Ustavni sud je odstupio od svih svojih ranijih odluka, a ima ih više od 23. Oni svoj stav čak i ne obrazlažu, nego su samo napisali reda radi i uopšte ne objašnjavaju zašto sada donose drugačiju odluku. Ta odluka je neprovodiva i besmislena i vjerovatno će ići aplikacija Evropskom sudu za ljudska prava, a blizu sam toga da podnesem zahtjev za preispitivanje te odluke”, rekao je Tolimir, dodajući da ima informacije da je Vrhovni sud RS već obavijestio Ustavni sud BiH da u roku koji im je ostavljen ne može donijeti novu odluku.

(Nezavisne)

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom