MALIŠANI ČELIČNOM DISCIPLINOM PRIMJER SVIMA: Ne prestaje borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka u Roditeljskoj kući

Borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka smještenih u Roditeljskoj kući u Banjaluci nije stala uprkos vanrednoj situaciji, a tim malim herojima izolacija ne predstavlja problem, jer su zbog opakih bolesti navikli da čeličnom disciplinom savladavaju prepreke i budu primjer svima.

Ova kuća, u kojoj su smještena djeca iz cijele Republike koja se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS liječe od malignih bolesti uvijek je odisala prijatnom, domaćinskom atmosferom, jer su je, uprkos svim nedaćama, krasili hrabri osmijesi njenih stanara, a trenutno je sigurno utočište za tri djevojčice i tri dječaka uzrasta od dvije i po do 17 godina.

Upravnica Roditeljske kuće Katica Kerkez kaže za “Glas Srpske” da su čim je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj preduzeli sve potrebne mjere da bi zaštitili male heroje koji u vrijeme vanredne situacije biju velike bitke.

– Zabranili smo sve posjete da bismo zaštitili djecu i roditelje koji borave s njima u kući, a od nadležnih smo dobili savjete i preporuke kako da organizujemo normalno funkcionisanje Roditeljske kuće. Mjere higijene koje sprovodimo i inače su rigorozne, a sada smo ih još pojačali – kazala je Kerkezova i dodala da ona i njene dvije koleginice koje su zaposlene u Roditeljskoj kući dolaze na smjenu, da bi što više smanjili bilo kakav spoljašnji kontakt.

Da ni na koji način ne ugroze zdravlje djece i nastava koja je organizovana u kući je obustavljena, ali školarci koji u njoj borave ipak nisu uskraćeni za nove lekcije, koje kao i njihovi vršnjaci prate putem televizije i svakodnevno su u kontaktu sa svojim učiteljima.

Na izolaciju su, kaže Kerkezova navikli, ali se pomalo rastuže kada im neko od članova porodice donese stvari, a nisu u mogućnosti da izađu napolje i pozdrave se.

– Pomalo je tužno kada se sa očevima ili drugim članovima porodice gledaju isključivo kroz staklo, ali svi su svjesni da je to za njihovo dobro pa kao i sve druge poteškoće i tu prevazilaze sa osmijesima. Strah je svakodnevica, ali nada i vjera u bolje sutra su nam najjači saveznici – istakla je Kerkezova i dodala da dječije igre i pjesme u Roditeljskoj kući ne manjka.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić kaže da su svi u kući svjesni da preduzete mjere zaštite mogu donijeti samo dobro.

– Nijedna od ovih mjera tim roditeljima ne pada toliko teško, s obzirom na to da svako od njih pred sobom ima jasan cilj, da učine sve da mu dijete ozdravi i dobije novi život – rekla je Berićeva.

Apel

Katica Kerkez je apelovala na sve koji su u mogućnosti da pomognu Roditeljskoj kući u nabavci zaštitnih maski za lice i sredstava za dezinfekciju.

– Naši mališani i inače ne izlaze napolje bez maski. S obzirom na to da ih je nemoguće sada pronaći u prodaji, apelujem na sve koji su u mogućnosti da nam pomognu – istakla je Kerkezova.

(Glas Srpske)

Državljani Republike Srpske i BiH doputovali iz Rusije

Na Aerodrom Banjaluka večeras je sletio avion “Er Srbije” kojim je iz Rusije doputovalo oko 70 državljana Republike Srpske i BiH. Na ovom letu je i oko 70 državljana Srbije, koji će dalje nastaviti put za Beograd. Avion su dočekali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i porodice

CVIJANOVIĆ: SNSD je spreman za lokalne izbore, nije bitno da li su u oktobru ili novembru

“SNSD je spreman za lokalne izbore, nije bitno da li će biti u oktobru ili novembru, rekla je Željka Cvijanović, potpredsjednik ove stranke nakon sastanka Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata sa rukovodstvima opštinskih, gradskih odbora SNSD-a iz Izborne jedinice osam. “SNSD je spreman za lokane izbore, nije bitno da li će biti u oktobru ili

Ustavni sud BiH će se proglasiti nenadležnim za odluku CIK-a?

Ustavni sud BiH mogao bi se proglasiti nenadležnim da razmatra zahtjev SNSD-a da preispita odluku CIK BiH na osnovu koje su lokalni izbori sa 4. oktobra odgođeni za 15. novembar ove godine. Ovo je stav većine pravnih stručnjaka u BiH kada je u pitanju zahtjev SNSD-a, koji je danas i zvanično uputio taj zahtjev. “Uvjereni

ĆERANIĆ: BiH postaje država zatočenik migranata, EU da se oglasi

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da izostanak zvanične reakcije BiH na migrante iz Pakistana koji ne žele da otkriju svoj identitet navodi na pomisao da BiH postaje država “zatočenik migranata”. On je naveo da migranti koji ne žele da otkriju identitet, treba da idu u zatvor, te da su oni

ĐOKOVIĆ POTVRDIO: Još dva vrhunska tenisera na “Adria Touru”

Predstojeći Adria Tour, koji će sigurno biti održan u Beogradu i Zadru, dobio je još dva vrhunska učesnika.  Uz najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića, u Beogradu će nastupiti Dominik Tim, Grigor Dimitrov i Aleksandar Zverev, a nastup u Zadru potvrdili su Marin Čilić i Borna Ćorić. Dvojica vrhunskih tenisera sa zadovoljstvom su potvrdila da će

VERHAZ: Korona virus jenjava, ne bi trebalo doći do pogoršanja

Manje novozaraženih, manji broj pacijenata i manje pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku oboljevanja boelsti izazvane korona virusom, govore u prilog da virusa korona slabi i da se približavamo kraju epidemije, kaže Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC RS.  U posljednja 24 časa u tri laboratorije u Srpskoj testirano je 213 uzorka, a

ZATVOREN POZIV ZA POMOĆ PREDUZETNICIMA: 371 prijava za podršku mikrobiznisu

Na javni poziv za podršku mikrobiznisu u Srpskoj, koji je zatvoren u ponoć, javio se 371 preduzetnik sa zahtjevom za pomoć. Ogromno interesovanje za projekat koji je kompanija Prointer ITSS pokrenula uz tehničku podršku Područne privredne komore Banjaluka i veliki broj pristiglih prijava i posljednjeg dana, pokazuju sa kakvom su se krizom prethodnih mjeseci susrela