Vijesti 26.03.2020.

MALIŠANI ČELIČNOM DISCIPLINOM PRIMJER SVIMA: Ne prestaje borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka u Roditeljskoj kući

ČITANJE: 3 minute

Borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka smještenih u Roditeljskoj kući u Banjaluci nije stala uprkos vanrednoj situaciji, a tim malim herojima izolacija ne predstavlja problem, jer su zbog opakih bolesti navikli da čeličnom disciplinom savladavaju prepreke i budu primjer svima.

Ova kuća, u kojoj su smještena djeca iz cijele Republike koja se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS liječe od malignih bolesti uvijek je odisala prijatnom, domaćinskom atmosferom, jer su je, uprkos svim nedaćama, krasili hrabri osmijesi njenih stanara, a trenutno je sigurno utočište za tri djevojčice i tri dječaka uzrasta od dvije i po do 17 godina.

Upravnica Roditeljske kuće Katica Kerkez kaže za “Glas Srpske” da su čim je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj preduzeli sve potrebne mjere da bi zaštitili male heroje koji u vrijeme vanredne situacije biju velike bitke.

– Zabranili smo sve posjete da bismo zaštitili djecu i roditelje koji borave s njima u kući, a od nadležnih smo dobili savjete i preporuke kako da organizujemo normalno funkcionisanje Roditeljske kuće. Mjere higijene koje sprovodimo i inače su rigorozne, a sada smo ih još pojačali – kazala je Kerkezova i dodala da ona i njene dvije koleginice koje su zaposlene u Roditeljskoj kući dolaze na smjenu, da bi što više smanjili bilo kakav spoljašnji kontakt.

Da ni na koji način ne ugroze zdravlje djece i nastava koja je organizovana u kući je obustavljena, ali školarci koji u njoj borave ipak nisu uskraćeni za nove lekcije, koje kao i njihovi vršnjaci prate putem televizije i svakodnevno su u kontaktu sa svojim učiteljima.

Na izolaciju su, kaže Kerkezova navikli, ali se pomalo rastuže kada im neko od članova porodice donese stvari, a nisu u mogućnosti da izađu napolje i pozdrave se.

– Pomalo je tužno kada se sa očevima ili drugim članovima porodice gledaju isključivo kroz staklo, ali svi su svjesni da je to za njihovo dobro pa kao i sve druge poteškoće i tu prevazilaze sa osmijesima. Strah je svakodnevica, ali nada i vjera u bolje sutra su nam najjači saveznici – istakla je Kerkezova i dodala da dječije igre i pjesme u Roditeljskoj kući ne manjka.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić kaže da su svi u kući svjesni da preduzete mjere zaštite mogu donijeti samo dobro.

– Nijedna od ovih mjera tim roditeljima ne pada toliko teško, s obzirom na to da svako od njih pred sobom ima jasan cilj, da učine sve da mu dijete ozdravi i dobije novi život – rekla je Berićeva.

Apel

Katica Kerkez je apelovala na sve koji su u mogućnosti da pomognu Roditeljskoj kući u nabavci zaštitnih maski za lice i sredstava za dezinfekciju.

– Naši mališani i inače ne izlaze napolje bez maski. S obzirom na to da ih je nemoguće sada pronaći u prodaji, apelujem na sve koji su u mogućnosti da nam pomognu – istakla je Kerkezova.

(Glas Srpske)