MALIŠANI ČELIČNOM DISCIPLINOM PRIMJER SVIMA: Ne prestaje borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka u Roditeljskoj kući

Borba za ozdravljenje djevojčica i dječaka smještenih u Roditeljskoj kući u Banjaluci nije stala uprkos vanrednoj situaciji, a tim malim herojima izolacija ne predstavlja problem, jer su zbog opakih bolesti navikli da čeličnom disciplinom savladavaju prepreke i budu primjer svima.

Ova kuća, u kojoj su smještena djeca iz cijele Republike koja se u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS liječe od malignih bolesti uvijek je odisala prijatnom, domaćinskom atmosferom, jer su je, uprkos svim nedaćama, krasili hrabri osmijesi njenih stanara, a trenutno je sigurno utočište za tri djevojčice i tri dječaka uzrasta od dvije i po do 17 godina.

Upravnica Roditeljske kuće Katica Kerkez kaže za “Glas Srpske” da su čim je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj preduzeli sve potrebne mjere da bi zaštitili male heroje koji u vrijeme vanredne situacije biju velike bitke.

– Zabranili smo sve posjete da bismo zaštitili djecu i roditelje koji borave s njima u kući, a od nadležnih smo dobili savjete i preporuke kako da organizujemo normalno funkcionisanje Roditeljske kuće. Mjere higijene koje sprovodimo i inače su rigorozne, a sada smo ih još pojačali – kazala je Kerkezova i dodala da ona i njene dvije koleginice koje su zaposlene u Roditeljskoj kući dolaze na smjenu, da bi što više smanjili bilo kakav spoljašnji kontakt.

Da ni na koji način ne ugroze zdravlje djece i nastava koja je organizovana u kući je obustavljena, ali školarci koji u njoj borave ipak nisu uskraćeni za nove lekcije, koje kao i njihovi vršnjaci prate putem televizije i svakodnevno su u kontaktu sa svojim učiteljima.

Na izolaciju su, kaže Kerkezova navikli, ali se pomalo rastuže kada im neko od članova porodice donese stvari, a nisu u mogućnosti da izađu napolje i pozdrave se.

– Pomalo je tužno kada se sa očevima ili drugim članovima porodice gledaju isključivo kroz staklo, ali svi su svjesni da je to za njihovo dobro pa kao i sve druge poteškoće i tu prevazilaze sa osmijesima. Strah je svakodnevica, ali nada i vjera u bolje sutra su nam najjači saveznici – istakla je Kerkezova i dodala da dječije igre i pjesme u Roditeljskoj kući ne manjka.

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić kaže da su svi u kući svjesni da preduzete mjere zaštite mogu donijeti samo dobro.

– Nijedna od ovih mjera tim roditeljima ne pada toliko teško, s obzirom na to da svako od njih pred sobom ima jasan cilj, da učine sve da mu dijete ozdravi i dobije novi život – rekla je Berićeva.

Apel

Katica Kerkez je apelovala na sve koji su u mogućnosti da pomognu Roditeljskoj kući u nabavci zaštitnih maski za lice i sredstava za dezinfekciju.

– Naši mališani i inače ne izlaze napolje bez maski. S obzirom na to da ih je nemoguće sada pronaći u prodaji, apelujem na sve koji su u mogućnosti da nam pomognu – istakla je Kerkezova.

(Glas Srpske)

VIRUSOLOZI: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom. “Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga

LUKAČ: Zbog vanrednog stanja ne možemo svečano obilježiti Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa. On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA STVARA STRES Putem Skajpa i telefona pružaju psihološku pomoć

Trenutna epidemiološka situacija može biti stresna za ljude, a građani kojima treba psihološka podrška, pomoć mogu potražiti od Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci, svaki dan od 7 do 20 časova.  – Javite nam se putem Skajpa na adresi CZMZ Banjaluka ili na broj telefona 051/230-250- poručili su iz ovog Centra, podsjećajući da

VLADA IZDVOJILA 3,6 MILIONA KM Sletio drugi avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sletio je drugi avion iz Njemačke sa opremom za pokretnu bolnicu koju je nabavila Vlada Republike Srpske.  Za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM. Pokretna bolnica je kupljena u okviru borbe protiv virusa korona. Ministar zdravlja i socijalne

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze,