Vijesti 07.11.2018.

MANIJAK NAPADA ŽENE U PARKU Trim staza sablasna tokom noći, trkači traže rasvjetu

ČITANJE: 3 minute

Imajući u vidu da u ovom periodu godine mrak pada već u 17 časova mnoge žene se ne osjećaju sigurno dok trče trim stazom i biraju da trče dijelom parka koji je osvijetljen.

Jadranka Lukić Vukelić, Banjalučanka koja aktivno trči u parku dva do tri puta sedmično kaže da zbog posla u park na trčanje stiže tek u sumrak.

“Trim stazom je jako lijepo trčati, ali postoji dijelovi staze koji po noći baš izgledaju sablasno zato što su neosvijetljeni, pogotovo onaj dio staze iza teniskih igrališta do gradilišta koji je u potpunom mraku, a samo je dio djelomično osvjetljen od građevine”, rekla je za BUKU Jadranka.

Ona smatra da se treba naći način da se i taj dio osvijetli prije svega zbog sigurnosti trkača.

“Mislim na fizičku sigurnost, jer trkači noću mogu pasti, sudariti se sa drugim trkačima, a svjedoci smo i pojave raznih manijaka oko parka. Oni se skrivaju u žbunu, iskaču pred njih i prepadaju trkače i šetače tokom večeri. Kada smo se borili da se napravi ta staza dio nas je i dao i novčane priloge, jer smo željeli stazu na kojoj mogu svi trčati u bilo koje vrijeme tokom dana ili večeri”, kaže nam Jadranka.

Jadranka je bila u parku kada je jednu mladu Banjalučanku napao manijak dok je trčala trim stazom.

“Već sam bila napravila nekoliko krugova i uveliko se spuštao mrak. Bilo je tu još nekih trkača iza kojih sam trčala, ali nakon nekog vremena oni su otišli. Bilo mi je baš neugodno i kada sam završila sa trčanjem kod fontane mi je prišla djevojka koju sam viđala u parku. Bila je sva usplahirena i rekla mi je: ‘teta Jaco sada sam protrčala iza i ima neki manijak koji se skinuo, ja sam pobjegla, nemojte ići okolo da vas ne prepadne’. Djevojka je odustala od trčanja, a ja sam još dva kruga napravila, ali unutrašnjom stazom gdje se djeca vozaju i gdje mnogi šetaju”, priča nam Jadranka.

Ona dodaje da se treba nešto uraditi po ovom pitanju da bi ljudi mogli da trče i da se ne boje ovakvih situacija.

Duško Tadić, pokretač ideje o trim stazi u parku rekao je da će se rasvjeta u narednom periodu sigurno riješiti.

“Siguran sam da će Grad prepoznati potrebu za rasvjetom na trim stazi, ako ništa možemo iskoristiti neke stare bandere”, rekao je za BUKU Tadić.

Iz Gradske uprave su nam potvrdili da će Odjeljenje za komunalne poslove u program za narednu giodinu planiraće sredstva za dodatnu rasvjetu u Parku.

Iz Policijske uprave Banjaluka rekli su nam da je na osnovu izvršenih provjera utvrđeno da u mjesnoj nadležnoj policijskoj stanici Policijske uprave Banjaluka nema evidentirane prijave.

“Policijski službenici će u narednom periodu tokom obavljanja redovnih poslova obići navedenu lokaciju i eventualno uočene inkriminisane radnje biće sankcionisane u skladu sa zakonom” rekla je za BUKU Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka.

(Buka)