Vijesti 05.07.2016.

Manjak hotela: Banjaluka želi turiste, a nema gdje da ih smjesti

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka želi da bude evropski grad, a pri tom nema hotela koji može da ispuni zahtjeve i očekivanja gostiju i turista.

Iako je višestruki dobitnik prestižnih turističkih priznanja, najveći grad Srpske nema dovoljno smještajnih kapaciteta, pogotovo onih visoke kategorije.

Manjak je posebno izražen ljeti, kada zbog manifestacija i sportskih takmičenja u Banjaluku dolaze gosti iz cijele Evrope.

U gradu na Vrbasu postoji samo jedan hotel sa 5 zvjezdica, gradnja luksuznih objekata najavljuje se godinama, ali ništa od toga do sada nije urađeno. Za razliku od drugih gradova, u Banjaluci niču samo zgrade, a investitori i ne razmišljaju da novac ulože u gradnju luksuznih hotela.

– Ne žele da ulažu u hotele, jer su zgrade isplativije; prodaju se odmah i dobra je zarada. Hotel Palas, koji bi riješio problem smještajnih kapaciteta u gradu, prodat je Filipu Cepteru i tako stoji nezavršen. On je definitivno investitor koji, da želi, može srediti ovaj hotel da bude A kategorije – ocjenjuje dugogodišnji arhitekta i nekadašnji načelnik Odeljenja za urbanizam Predrag Mitraković.

hotel palas

Dodaje da strani investitori dobro znaju procijeniti da li imaju interesa za ulaganje.

Ističe da bi se završetkom izgradnje hotela „Palas“ riješio problem smještajnih kapaciteta kada je riječ o luksuznim objektima.

Direktor Turističke organizacije Ostoja Barašin kaže da gradu nedostaju dva hotela visoke kategorije, sa kongresom salom i velnes sadržajima.

Da nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta pokazalo se i za vrijeme nedavnog prvenstva u kajaku i kanuu, kada su, zbog prebukiranosti, turisti morali da potraže krevet za noćenje van Banjaluke.

Petar G. iz Maribora je čest gost grada na Vrbasu, koji je prije, zbog pretrpanosti banjalučkih hotela, smještaj morao da traži u Laktašima.

– Banjaluka je veliki grad i ne bi smio posjetiocima da dozvoli ovakav „luksuz“. Činjenica je da mnogo ljudi dolazi u grad na Vrbasu, što zbog sportskih takmičenja, što zbog poslovnih obaveza ili privatno, a kojima smještaj u hostelima ili motelima nije dovoljno dobar. Ponovo sam u Banjaluci, ali sam, poučen ranijim iskustvom, ovaj put ranije rezervisao sobu u hotelu u centru – priča ovaj Slovenac.

Navodi da, ukoliko Banjaluka želi da napreduje u turističkom smislu, hitno mora da riješi pitanje kvalitetnog smještaja, jer, kako kaže, nekoliko dobrih hotela u centru nije dovoljno.

U Odeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja ističu da je regulacionim planovima planirana gradnja hotela na Paskulinoj ciglani i na Kastelu.

– To su planovi za budućnost o kojima smo nedavno razgovarali sa francuskim privrednicima – podsjetili su u resornom odeljenju.

Više od 14.000 noćenja

Banjaluku je u maju posetilo 8.806 turista – od tog broja 5.042 bili su stranci, a 3.764 domaći. Oni su ostvarili ukupno 14.019 noćenja, podaci su Turističke organizacije grada.

(Euroblic)