Vijesti 11.08.2018.

MANJE NEGO PROŠLE GODINE Pacijenti u Srpskoj “popili” 35,1 milion maraka

ČITANJE: 3 minute

Ljekari u Srpskoj su za šest mjeseci ove godine propisali 3,1 milion recepata za lijekove, a pacijenti su najviše koristili medikamente za kardiovaskularni, probavni i nervni sistem.

Fond zdravstvenog osiguranja RS lijekovi popijeni na recept u prvom polugodištu koštali su 35,1 milion maraka, što je za oko 100.000 maraka manje nego u istom periodu lani, kada je propisano 3,2 miliona recepata.

– Najčešće propisivani lijekovi u prvoj polovini godine su enapril i amlodopin koji se koriste za pritisak. Često propisivani lijek je i metformin koji se koristi za liječenje dijabetesa – naveli su u Fondu zdravstva.

Podsjetili su da će od 15. avgusta osiguranicima na raspolaganju biti još 20 novih lijekova koji su uvršteni na listu i za koje će  pacijenti plaćati samo participaciju ili će ih dobijati besplatno ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Na listu su, dodaju, uvršteni novi medikamenti za kardiovaskularna i plućna oboljenja, dijabetes, šizofreniju i drugi.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS Duško Vulić kaže da ne čudi to što se najviše lijekova propisuje za regulaciju krvnog pritiska, s obzirom na to da je pritisak ključni faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

– Ako uspijemo držati pod kontrolom krvni pritisak, manja je mogućnost za nastanak srčanog i moždanog udara. Nažalost, dolaze nam sve mlađi pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak, čak i u trećoj deceniji života. Međutim, lijekovi i ne pomažu mnogo ako oboljeli ne promijene način života, izbace alkohol i cigarete, ako se zdravo ne hrane i više bave fizičkom aktivnošću – rekao je Vulić.

Među često propisivanim lijekovima su i sedativi, antipsihotici i antidepresivi, što potvrđuje i načelnica Službe za psihijatriju u prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” Slobodanka Timarac, naglašavajući da je u porastu broj oboljelih od depresije, bolesti zavisnosti i demencije.

– To su najčešća oboljenja nervnog sistema sa kojima se susrećemo. Među oboljelima, posebno kada je riječ o bolestima zavisnosti, mnogo je mladih. Kod njih su česte i depresije koje prouzrokuju stres i loša socio-ekonomska situacija – kazala je Timarac.

Nacionalni koordinator za dijabetes u RS Mirjana Bojić kaže da se broj oboljelih od dijabetesa u Srpskoj već godinama uglavnom kreće na istom nivou. Ističe da genetika i način života u velikoj mjeri utiču na nastanak bolesti.

Neophodno je više rada na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Stanovnici treba da iskoriste nutricioniste koji su im na raspolaganju kako bi popravili ishranu, a dosta više pažnje treba posvetiti i fizičkoj aktivnosti – rekla je Bojićeva.

Promet lijekova

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH za šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno više od 4,3 miliona kilograma farmaceutskih proizvoda, čija vrijednost premašuje 393,7 miliona KM. U istom periodu, izvezeno je više od milion kilograma lijekova u vrijednosti od 64,9 miliona KM.

Najčešće propisivani lijekovi u prvom polugodištu 2018. godine

– lijekovi za kardiovaskularni sistem

– lijekovi za probavni sistem i metabolizam

– lijekovi za nervni sistem

– lijekovi za dijabetes

(Glas Srpske)