Magazin 16.04.2019.

Marko Feher otvorio sarajevsku Sedmicu mode

ČITANJE: 2 minute

Nakon tri godine odsustva sa bh. modne scene, na velika vrata vraća se Marko Feher i to samostalnom revijom koja je 14. aprila svečano otvorila 42. izdanje najvećeg modnog događaja u Bosni i Hercegovini, Nivea BH Fashion Week Sarajevo.

Inače, sedmica mode koja svake sezone donosi nove kolekcije najpoznatijih modnih dizajnera bit će održana od 14. do 17. aprila na tri dobro poznate lokacije (Ars Aevi, Hotel Holiday i Alta Shopping Centar) u organizaciji Udruženja manekena i modnih kreatora BiH i izvršnoj produkciji modne agencije ABC Models Mgmt International.

Marko je u ove tri godine odsustvovanja sa sarajevske modne scene obišao regiju i svijet. Predstavio se na LSE London Fashion Showu, radio internship za svjetska imena mode, stekao nova znanja i vještine, ali nikako nije zaboravio korijene i mjesto odakle potiče, svoju BiH, što je pokazao i novom kolekcijom “Kozara Ethno Fusion” koju je bh. publika mogla vidjeti na otvaranju Nivea BH Fashion Weeka.

Kolekcija sadrži tradicionalne motive i ornamentiku sa područja Kozare, odnosno izvorne elemente koji su osavremenjeni. Fokus kolekcije su materijali koji su pravljeni isključivo za potrebe predstojeće revije.

Materijali kolekcije su uglavnom sačinjeni od 100 posto pamuka, a ostatak je mješavina različitih sirovinskih sastava.

– Po prvi put kolekcija je nosila novi nivo odgovornosti i produkcije zbog kompleksnosti izrade i štampe materijala. „Lično sam prisustvovao izradi materijala na više destinacija u Evropi s obzirom na to da kod nas nemamo firme koje se bave tom vrstom štampe. Sve boje su prirodne i ne štete okolišu, te nisu otrovne za našu kožu. Pamukom i blijedim tonovima, te ponekom nepredviđenom linijom, htio sam zadržati asocijaciju na tradicionalne radove, boje, ručno farbane i sa ponekom greškom u tkanju. Tadašnji ukras na tkanini bio je vez, a danas je to print“, priča nam Feher.

Muziku za potrebe ove revije je radio Petar Topalović iz grupe Sopot, dok su kolekciju nosili modeli agencije ABC Models Mgmt International.