Vijesti 08.05.2018.

MARŠ PODSJEĆANJA NA POGINULE ANTIFAŠISTE Sutra Banjalukom maršira “Besmrtni puk”

ČITANJE: 1 minuta

Banjalukom će sutra prošetati stotine ljudi noseći fotografije svojih predaka, boraca Narodnooslobodilačkog rata.

“Besmrtni puk“ je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

Ovaj „marš“ u kojem  će učesnici u koloni nositi uvećane slike učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a, transparente sa prigodnim porukam i slično, će predstavljati marš podsjećanja na poginule vojnike i civile iz NOR-a, koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.

Manifestacija se prošle godine održala u 64 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država učesnika.

Marš će u Banjaluci  biti održan u sklopu centralne manifestacije obeležavanja Dana pobede na fašizmom, a počeće formiranjem kolone od 10.30 do 11 časova, koja će se kretati od Parka „Petar Kočić“ do Trga palih boraca.

– Ovo je prilika da se sjetimo onih koji su učestvovali u borbi protiv fašizma i odamo im dužnu počast. Svaki građanin koji poseduje sliku svog pretka učesnika Narodno-oslobodilačkog rata, može se pridružiti formiranoj koloni-maršu – ističu u SUBNOR-u.

Dan pobjede nad fašizmom biće obiljeležen u organizaciji Vlade Republike Srpske-Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i uz pomoć gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a, sa prigodnim kulturno-umjetničkim programom i polaganjem vijenaca.

(Srpskainfo)