MASTER STUDIJE Novi studijski program iz oblasti turizma u Banjaluci

Novi studijski program drugog ciklusa studija Upravljanje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom, koji zajednički realizuju ekonomski fakulteti javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, najavljen je danas u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan je od 13 partnera koji učestvuju u sprovođenju projekta “Kulturvb”a finansiran je kroz “Erazmus plus kulturvb”, dok je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.

Rukovodilac “Erazmus plus kulturvb” projekta u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branislav Mašić rekao je novinarima da projekat traje već tri godine, a njegov rezultat je Program za cjeloživotno učenje koji je namijenjen svima koji se bave kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom.

Mašić je istakao da su do sada dva puta održavali kurseve cjelodnevnog učenja o kulturnom turizmu i očuvanju kulturnog nasljeđa.

“Master program počeće na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a nastavu će izvoditi profesori sa tog fakulteta zajedno sa profesorima sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, rekao je Mašić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić naveo je da je ovaj projekat značajan za fakultet, jer sa sobom nosi dosta poboljšanja, poput infrastrukturnih u smislu dobijanja dobre opreme, edukacija kadra u inostranstvu, te otvaranja studijskih programa.

“Ovaj projekat doprinijeće razvoju turizma promovisanjem turističkih destinacija. Poznato je i da je turizam postao jedna od glavnih grana koja je u razvoju u Republici Srpskoj”, rekao je Bokonjić i dodao da je ovo prvi projekat tog tipa u Srpskoj i BiH.

Bokonjić se nada da će uskoro i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu početi novi studijski program.

Prema njegovim riječima, informacioni seminari već su organizovani na Ekonomskom fakultetu, kao i u Rektoratu, kako bi što više studenata saznalo za program.

Rukovodilac Centra za cjelodnevno učenje LJubiša Vladušić očekuje da će ovaj program značajno dorinijeti razvoju privrede i turizma.

Polaznik prvih ciklusa kurseva koji su bili organizovani u okviru ovog projekta Bojana Pušara Vuković navela je da je zadovoljna onim što je mogla da čuju od predavača iz osam oblasti.

“Ovaj projekat nudi nešto što kod nas nije viđeno – okrenut je jačanju kapaciteta kulturnog turizma koji je nama zaista potreban, jer je nedovoljno razvijen”, rekla je Vukovićeva.

(Srna)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave