MASTER STUDIJE Novi studijski program iz oblasti turizma u Banjaluci

Novi studijski program drugog ciklusa studija Upravljanje kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom, koji zajednički realizuju ekonomski fakulteti javnih univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, najavljen je danas u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan je od 13 partnera koji učestvuju u sprovođenju projekta “Kulturvb”a finansiran je kroz “Erazmus plus kulturvb”, dok je nosilac Univerzitet u Novom Sadu, Prirodno-matematički fakultet.

Rukovodilac “Erazmus plus kulturvb” projekta u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu Branislav Mašić rekao je novinarima da projekat traje već tri godine, a njegov rezultat je Program za cjeloživotno učenje koji je namijenjen svima koji se bave kulturnim nasljeđem i kulturnim turizmom.

Mašić je istakao da su do sada dva puta održavali kurseve cjelodnevnog učenja o kulturnom turizmu i očuvanju kulturnog nasljeđa.

“Master program počeće na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, a nastavu će izvoditi profesori sa tog fakulteta zajedno sa profesorima sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, rekao je Mašić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić naveo je da je ovaj projekat značajan za fakultet, jer sa sobom nosi dosta poboljšanja, poput infrastrukturnih u smislu dobijanja dobre opreme, edukacija kadra u inostranstvu, te otvaranja studijskih programa.

“Ovaj projekat doprinijeće razvoju turizma promovisanjem turističkih destinacija. Poznato je i da je turizam postao jedna od glavnih grana koja je u razvoju u Republici Srpskoj”, rekao je Bokonjić i dodao da je ovo prvi projekat tog tipa u Srpskoj i BiH.

Bokonjić se nada da će uskoro i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu početi novi studijski program.

Prema njegovim riječima, informacioni seminari već su organizovani na Ekonomskom fakultetu, kao i u Rektoratu, kako bi što više studenata saznalo za program.

Rukovodilac Centra za cjelodnevno učenje LJubiša Vladušić očekuje da će ovaj program značajno dorinijeti razvoju privrede i turizma.

Polaznik prvih ciklusa kurseva koji su bili organizovani u okviru ovog projekta Bojana Pušara Vuković navela je da je zadovoljna onim što je mogla da čuju od predavača iz osam oblasti.

“Ovaj projekat nudi nešto što kod nas nije viđeno – okrenut je jačanju kapaciteta kulturnog turizma koji je nama zaista potreban, jer je nedovoljno razvijen”, rekla je Vukovićeva.

(Srna)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke