Vijesti 27.02.2017.

Maturantima besplatni rodni listovi

ČITANJE: 1 minuta

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola dobiće i ove godine besplatne izvode iz matičnih knjiga rođenih koji su im potrebni prilikom upisa u škole, odnosno na fakultete. Potvrdila je ovo vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu, Sanja Pavlović.

Prema njenim riječima, matičari će izdati rodne listove na osnovu spiskova koji im stignu iz škola.

-U koordinaciji sa Odjeljenjem za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport uputili smo dopis osnovnim i srednjim školama da do 15. marta ove godine dostave spiskove učenika završnih razreda. Poziv se odnosi na učenike, koji su rođeni u Banjoj Luci, kao i na one koji ne posjeduju izvode iz matičnih knjiga rođenih izdate od juna 2010. godine na trajnim obrascima – rekla je Sanja Pavlović.

Kako je pojasnila, na spiskove učenika završnih razreda, pored imena i prezimena učenika, potrebno je navesti tačan datum rođenja i očevo ime, te broj telefona i ime razrednog starješine, koji će gotove rodne listove preuzeti. Po dobijanju navedenih spiskova, Odjeljenje za opštu upravu Grada Banja Luka izradiće izvode iz matičnih knjiga, nakon čega se svakoj školi dostavljaju besplatno rodni listovi učenika.

-Učenici neće morati dolaziti u Prijemnu kancelariju, nego će rodni list dobiti u svojoj školi. Na taj način omogućavamo našim građanima efikasnije ostvarivanje njihovih prava, kao i izbjegavanje gužve u prostorijama Gradske uprave  – naglasila je Pavlovićeva.

Inače, u ovoj akciji koju Gradska uprava provodi od 2007. godine – nadležno Odjeljenje za opštu upravu izdalo je preko 33.350 izvoda iz matičnih knjiga.