Politika 10.05.2020.

MATVIJENKO: Srpski vojnici dali neprocjenjiv doprinos slomu nacizma

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko čestitala je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću 75 godina od pobjede nad fašizmom, te istakla da su srpski vojnici, učesnici partizanskog pokreta Jugoslavije dali neprocjenjiv doprinos slomu nacizma.

“Ovaj jubilej pobjede je opomena o strašnim i tragičnim godinama rata tokom kojeg su se naši narodi borili zajedno protiv nacizma. Svjesni smo po koju cijenu je bila izvojevana pobjeda, koliko nevolja i stradanja su doživjeli naši narodi dok su demonstrirali neviđeno herojstvo i samopožrtvovanje”, navela je Matvijenko.

Ona je istakla da 9. maj ostaje dan pravednosti, ponosa i opštenarodne tuge zbog čega se zauvijek duguje onima koji su odbranili slobodu.

Prema njenim riječima, bitno je čuvati istorijsko pamćenje o užasavajućim zločinima nacista i spriječiti pokušaje iskrivnjavanja istorije i preporod nacističke ideologije, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je u ime parlamenta i svoje ime uputio je čestitku predsjednici Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije i ruskom narodu.

“Za nas iz Republike Srpske nesporan je odlučujući doprinos ruskog naroda u pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Evropi i energično se suprotstavljamo svim pokušajima revizije te neupitne istorijske činjenice”, naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da su jedinice sovjetske Crvene armije oslobodile više od 10 država današnje EU, kao i neke druge zemlje, te napomenuo da svaki miroljubivi i dobronamjerni čovjek mora da se pokloni pred sjenima boraca koji su pali u borbi protiv fašizma.

Čubrilović je istakao i obavezu da se budućim generacijama prenese istina o herojskom stradanju ruskog i srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma i da se žestoko suprotstavi svim pokušajima revizije istorijskih činjenica.

(Srna)