Vijesti 30.03.2018.

MEDICINSKI KADAR NAPUŠTA JAVNE BOLNICE Ljekari u privatne ustanove, tehničari u inostranstvo

ČITANJE: 4 minute

U potrazi za većim platama sve više ljekara iz javnih bolnica odlazi u privatne zdravstvene ustanove, dok se medicinske sestre i tehničari mahom zapošljavaju u inostranstvu.

Podaci najvećih zdravstvenih ustanova Srpske pokazali su da ih je u protekle dvije godine napustilo najmanje 40 ljekara i 230 tehničara. Iako je samo lani radni odnos sa bolnicama prekinulo tridesetak ljekara i blizu 120 tehničara, u zdravstvenim ustanovama poručuju da se ne suočavaju sa alarmantnim odlivom kadrova, te da kvalitet zdravstvene usluge nije doveden u pitanje jer mjesta odlazećih popunjavaju novi kadrovi.

U Univerzitetskom kliničkom centar RS istakli su da ih je lani napustilo 78 medicinskih tehničara, dok je za 13 mjeseci, uključujući i januar ove godine, iz ustanove otišlo 12 ljekara. U istom periodu je, kako su dodali, zaposleno deset ljekara i 122 tehničara.

“Prema informacijama kojima raspolažemo većina ljekara koji su napustili ovu zdravstvenu ustanovu zasnovali su radni odnos u privatnom sektoru na području RS. S obzirom na to da je riječ o najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj sa velikim brojem zaposlenih, fluktuacija kadra je normalna pojava” kazali su u UKC-u.

Dobojska bolnica “Sveti apostol Luka” u 2017. ostala je bez osam ljekara i 12 tehničara. Njihova mjesta su, kako su dodali, popunili novi radnici, osam ljekara i 22 tehničara.

“Ljekari nas uglavnom napuštaju zbog odlaska u penziju i privatnu praksu, dok medicinski tehničari odlaze u inostranstvo” kazali su u dobojskoj bolnici.

U bolnici Zvornik ističu da su lani ostali bez četvorice specijalista. Trojica su, kako navode, prešli kod drugog poslodavca u Srpskoj, dok je jedan otišao u Srbiju.

“U ovoj bolnici postoji potreba za ljekarima – specijalistima dermatovenerologije, opšte hirurgije, radiologije, patologije i anesteziologije sa reanimatologijom i intenzivnom terapijom” rekao je vršilac dužnosti direktora zvorničke bolnice Ivan Popović.

Prema podacima koji su dostavljeni iz Univerzitetske bolnice Foča, ova zdravstvena ustanova prošle godine je ostala bez tri ljekara.

“U protekle tri godine bolnicu je napustilo sedam ljekara. Petorica ljekara radni odnos je zasnovala u drugim zdravstvenim ustanovama na području RS, dok su dvojica otišla u FBiH i Srbiju ” kazao je vršilac dužnosti direktora fočanske bolnice Radmil Marić i dodao da su u proteklom periodu zaposlili značajan broj mladih ljekara i dodijelili određen broj specijalizacija.

Radi odlaska u inostranstvo bolnicu “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru lani je napustilo devet medicinskih tehničara, dok je u privatnu praksu prešao jedan specijalista.

Iz gradiške bolnice prošle godine otišlo je osmoro tehničara od čega pet u inostranstvo i jedan ljekar koji je prešao u drugu ustanovu u RS, a njihova mjesta su popunili drugi radnici.

“Zbog stalnih odsustava i povećanja obima posla postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem tehničara i doktora” istakli su u ovoj bolnici.

Bolnicu u Istočnom Sarajevu lani su napustila dva ljekara koja su otišla u penziju, kao i dva tehničara od kojih je jedan otišao u inostranstvo.

Bolnicu Nevesinje lani je napustio jedan ljekar koji je prešao u bolnicu Trebinje, dok odlaska tehničara nije bilo. U trebinjskoj bolnici lani nije bilo sporazumnih raskida radnog odnosa ljekara i medicinskih tehničara.

Predsjednik Komore doktora medicine RS Nebojša Jovanić istakao je da su prelasci iz javnog u privatni sektor uobičajeni i normalni u cijelom svijetu.

“Razlozi za te prelaske su sigurno bolji uslovi rada i bolja zarada. Ako uzmete ekonomiste, pravnike, inženjere i druge, svi oni mijenjaju firme tražeći bolje uslove rada i bolju platu i to se smatra normalnim. Zašto bi onda kada su u pitanju doktori to bio problem ” kazao je Jovanić.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara – tehničara i babica RS Živana Vuković Kostić istakla je da domaće zdravstvene ustanove najčešće napuštaju kolege koje su završile više od srednje škole. Oni, kako kaže, najčešće biraju Njemačku.

“Iako mnogi napuštaju posao u odlaze u inostranstvo, na birou je i dalje veliki broj školovanih medicinskih sestara i tehničara ” kazala je Vuković Kostić i potvrdila da je glavni razlog odlaska medicinara u inostranstvo veća plata i bolji položaj.

Sindikat

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić istakao je da medicinari bolnice napuštaju uglavnom zbog malih plata, dok se uslovi za rad poboljšavaju.

“Nadležni bi trebalo nešto pod hitno da preduzmu u vezi sa pitanjem odlaska ljekara iz bolnica, a posebno školovanih tehničara, jer njihova mjesta masovno popunjavaju prekvalifikovani radnici ” kazao je Granulić.

Bolnice koje je napustilo najviše medicinara

*Ljekari

2017.                   2016.

UKC RS              12                        4

Doboj              8                          1

Prijedor           1                          0

Zvornik            4                          1

Gradiška           1                          –

*Medicinske sestre i tehničari

2017.                   2016.

UKC RS              78                        75

Doboj               12                        15

Prijedor            9                          6

Zvornik              5                          8

Gradiška           8                          13

(Glas Srpske)