Politika 15.07.2020.

MILANOVIĆ (PDP): Neophodne promjene u pravilniku za dodjelu turističkih vaučera

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Dragan Milanović izjavio je danas da se, kao što je ta stranka i upozoravala, ispostavilo da su propisani uslovi za dodjelu turističkih vaučera koje je emitovala Vlada Republike Srpske diskriminatorski.

U saopštenju iz PDP se navodi kako ta stranka opravdano sumnja i da su uslovi postavljeni da bi se eliminisao veliki broj malih samostalnih privrednika, a favorizovao manji broj podobnih, prenosi Srpskainfo.

– Jedan od propisanih uslova jeste da vaučere mogu primiti samo privrednici koji imaju najmanje četiri zaposlena. Tako se eliminiše bar pola, a možda i više pružaoca usluga smještaja – hosteli, “stan na dan”, seoska domaćinstva, izletišta, a koji su mnogo teže podnijeli zabranu rada i koji se teže oporavljaju nego hoteli, banje i veliki privrednici koji se bave ovom djelatnošću – kaže Milanović, dodajući da su iz Ministarstva trgovine i turizma su najavili da će biti emitovano ukupno 50.000 vaučera.

– S obzirom da se do sada prijavilo tek nešto više od 2000 građana koji su zainteresovani da iskoriste ove turističke vaučere, jasno je da je u pitanju promašen koncept koji neće pomoći oporavku turizma i ugostiteljstva- dodaje Milanović.

On kaže da Gradski odbor PDP Banjaluka apeluje na Ministarstvo trgovine i turizma, da ako im je zaista stalo da pomognu ovu branšu, a dok još nije kasno, promijeni pravilnik za dodjelu vaučera i ukine ograničenje koje se tiče broja noćenja i da omogući svim privrednim subjektima koji su registrovani da pružaju usluge iz oblasti turizma i ugostiteljstva da se prijave kao objekti koji mogu primati turističke vaučere.

(SB/banjaluka.net)