Politika 19.06.2021.

Milanović pozvao na zajedništvo u vezi sa statusom Hrvata u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u obraćanju na svečanoj akademiji Hrvatske matice iseljenika pozvao je na zajedništvo u vezi sa statusom Hrvata u BiH.

– Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom čiji je potpisnik Hrvatska i kojeg će se u dobroj vjeri pridržavati – rekao je Milanović.

On je na sinoćnjoj akademiji u Zagrebu istakao da je hrvatska nacija bila san čija je realizacija zavisila o “malo dobrih, pravih ljudi” koji su se oko te ideje okupili u određenom istorijskom trenutku, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što “ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”.

– Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 odsto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Predvodnici smo svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH – poručio je Čović.

On je zahvalio zvaničnicima Hrvatske na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i obezbijede legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti.

(Srna/A.M.)