MILENA TUNGUZ: Od uspješne karijere na Dalekom istoku do škole za modele u Banjaluci

Milena Tunguz, djevojka iz Banjaluke, iza sebe ima uspješnu višegodišnju karijeru foto modela, ali i pobjednice na renomiranim smotrama ljepote u svijetu.

U novijem periodu, Milena je živjela i na Dalekom istoku, odnosno u Indoneziji i Maleziji, gdje je, sa prezimenom Tungos, radila kao mdel, ali i snimila dva veoma gledana igrana filma.

Posljednji Milenin projekat vezan je za Banjaluku, budući da je sa saradnicima – a riječ je osnivaču modne agencije “Cyrus Models” iz Beča i tri profesionalna fotografa – pokrenula prvu školu za modele u BiH. Rad sa mladim ljudima trebalo je da započne 7. jula, ali je start neznatno prolongiran.

– Škola ce početi 20. jula. Tada će biti održana prva sesija, zato što našim ljudima treba više vremena da donesu odluku koja će im, možda, promijeniti zivot, tako da smo odlučili da im damo više vremena i izađemo u susret našim studentima – kaže Milena na početku razgovora za banjaluka.net.

Ona je zadovoljna interesovanjem djevojaka i mladića za ovu školu, kao i njihovim potencijalom za profesiju modela.

– Do sada smo imali tri kastinga u BiH, održana u Banjaluci. Mi smo prezadovoljni odzivom mladih ambicioznih ljudi iz naše regije koji imaju tendencije prema modelingu. U svijetu ovog biznisa rijetkost je sresti ljude sa naših prostora, u poređenju sa drugim državama kao što su Rusija, Ukrajina ili Brazil, a to su neke od zemalja gdje je interesovanje omladine za modeling najviše rasprostranjeno. Zbog toga težimo da na našim prostorima probudimo i proširimo svijest kod ljudi, većinom kod starijih, jer imaju pogrešnu sliku o ovom poslu, pa se često dešava da roditelji sputavaju svoju djecu upravo zbog tih stereotipa. Smatram da BiH ima ogroman potencijal za svijet modelinga zbog odličnih genetskih predispozicija. Zaista imamo prelijepe djevojke, kao i mladiće, koji mogu da uspiju i doguraju visoko – objašnjava Milena.

Budući da su projekte ove vrste u ranijem periodu u našem regionu, s vremena na vrijeme, organizovali i razni „lovci u mutnom“, neminovno je da našu sagovornicu pitamo kako gleda na potencijalnu skepsu, koju je teško zaobići na Balkanu.

– Zaista nisam upućena u te mutne vode, niti sam ikad bila njihov dio, tako da o tome nemam nikakve informacije. Generalno, nemam vremena da me takvo što uopšte zanima. Mi smo sad 100 odsto usresređeni i posvećeni našem predstojećem projektu, na to kako prenijeti potrebno znanje našim studentima i kako dosegnuti njihov najviši potencijal u ovom poslu, jer nam je cilj da stvaramo buduće top modele koji će biti iz naše države, kako bi se više pročulo za nas kao narod i za naše mogućnosti kada je u pitanju bilo koja vrsta umjetnosti – ističe Milena.

Zbog aktuelnog poduhvata, ona je nakratko ostavila po strani vlastitu karijeru modela, dugu već četiri godine, sa visokim plasmanom na svjetskom takmičenju za „World Top Model“ u Budimpešti, kao izuzetno zapaženim momentom.

– Moja karijera modela je, trenutno, u privremenoj pauzi, jer sam sada veoma zauzeta skatuingom. U to sam uplovila tek nedavno, pa smatram da mi treba određeno vrijeme da se ostvarim na tom polju. Nakon toga, kad osjetim da sam na svim poljima OK, nastavljam gdje sam stala – kaže Milena.

U RS, BiH i na prostoru bivše Jugoslavije, postoje dva gledišta o dužini karijere modela. S jedne strane, čuju se podsjećanja da postoji niz žena koje su u tom poslu opstale decenijama, kao što ima i tvrdnji da je riječ o industriji koja stalno traži nova lica, zbog čega uspjeh u ovoj profesiji, prema tom stajalištu, ne traje duže od par godina.

– Smatram da to više zavisi od prioriteta modela. Znam mnogo modela koji se i dalje bave modelingom i poslije 30. godine, a znam i one koje su otišle drugim putem poslije prvog modnog angažmana, bilo da je riječ o promjeni profesije, udaji ili nečem trećem – odgovara Milena.

Ona je u maju ove godine završila snimanje drugog film za tržište Indonezije i Malezije, „Priču o Hellen Van Stolch“, u kojoj je igrala glavnu ulogu. Ne krije da su joj prijale reakcije tamošnje publike i javnosti na to ostvarenje.

– Reakcije su zaista bile odlične, mnogi su me “zapratili” na društvenim mrežama i dali mi podršku, kao i priznanje da su uživali u mom filmskom ostvarenju po drugi put. Dosta njih me je posavjetovalo da se nastavim baviti glumom, jer sam se dobro snašla u tome. Iskreno, mogu da kažem da mi prija da to čujem i nadam se da ću nastaviti tim putem – kaže Milena.

Kada je riječ o planovima za budućnost, ona stavlja akcenat na trenutne preokupacije, mada ne isključuje i okretanje sferi sporta, imajući u vidu njenu saradnju sa kompanijom „Sport Vision“, reklame za „nike“ i interesovanje za fitnes.

– Imam previše planova i želja za budućnost. Međutim, skorija perspektiva biće više bazirana na skauting i podučavanje novih lica u modelingu, zato što sam to već započela i želim da ostvarim određeni uspjeh i na tom polju. Uporedo se bavim i sportom, iako mi nije sav fokus trenutno na tome, što ne znači da neće biti već od sljedeće godine – zaključuje Milena.

(S. Bižić, banjaluka.net)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke