Vijesti 01.08.2021.

Milenko Milovac – čuvar Јanjske tradicije

ČITANJE: 2 minute

Milenko Milovac je svojevrsni zaštitnik Јanja. Gdje god da ode, svoju kulturu i tradiciju predstavlja na najbolji mogući način.

Tamo daleko u bespućima Vitoroga, tamo gdje ljudska noga rijetko svraća, u cik zore, čuje se ljubavni zov velikog tetrijeba, po kome je ovo mjesto i prepoznatljivo. I ne samo po njemu već i po Milenku Milovcu, čovjeku koji je zaštitni znak ovog mjesta.

Cijeli život je uložio u vjeru, tradiciju, i običaje, a većinu je naučio od svojih predaka. Posebno zna s drvetom od koga pravi prava umjetnička djela. Vedrih očiju i žuljetvitih ruku, priča nam kako je pronašao sebe, a to nikako nije bilo lako, bar iz današnje perspektive.

Odrastao je s dva brata koji su danas u srpskoj metropoli. Ističe da se nikada ne bi zamijenio za njihov život jer ga jednostavno nervira beogradska vreva.

– Vjerujte kada odem kod njih kao da sam u kavezu – priča Milenko.

Јanj je dar od Boga, smatra Milovac koji ovaj kraj veliča gdje god da dođe.

Drvo je njegova specijalnost. Svaki dan napravi nešto novo i nije mu teško, naprotiv. Od ovog posla ističe, može dobro da se živi.

I nije Milenko specijalista samo za drvo, već i za hranu… Posebno je specijalista za pitu sa zeljem i sirom, ali i za cicvaru, suvo meso, te kajmak koji se kod njega žuti kao vosak.

– A od majke sam učio i od mnogih domaćinstava u Јanju – naglašava Milenko.

I da, i te kako se lijepo živi i van gradske vreve, u selima u kojima su odrasli naši očevi, djedovi i oni stariji. Milovac i danas čuva sjećanje na ovo vrijeme i mi smo mu zahvalni na tome. Njegove kvalitete prepoznao je i patrijarh Pavle i to smatra najvećim uspjehom, jer je i njemu, baš kao i nama napravio ručno rađenu stolicu koja govori sve jezike, a najvažniji je onaj normalnog čovjeka kakav Milenko zapravo i jeste.

(RTRS)