MILICA MALEŠEVIĆ: Ne bojim se pokušati pomjeriti svoje granice

Kada u životu jasno postaviš cilj i odabereš zanimanje kojim želiš da se baviš, obrazovanje ti predstavlja samo jednu stepenicu više na putu ka uspjehu.

Čast da se njeno ime nađe među deset najboljih studenata medicinskih nauka u državi, s prosjekom ocjena 9,87, pripala je i dvadesettrogodišnjoj Milici Malešević, studentu pete godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Pored medicine interesovanja je pronašla i u pisanju i debatovanju. Ljubav prema pisanju otkrila je još u srednjoj školi, a na ideju da se u budućnosti bavi i pisanjem dolazi iz želje da iskaže ono što misli i osjeća.

“Volim pisati. U gimnazijskom periodu imala sam sreće da moju prvu dramu prihvati Gradsko pozorište Jazavac. U ovom pozorištu moja drama igrala se duži period. Nakon toga, zbog drugih obaveza napravila sam pauzu od šest godina. Nedavno sam vidjela konkurs Nevid teatra za dječju predstavu i imala sam tu sreću da budem odabrana kao jedan od tri autora po čijem tekstu će se raditi dječja predstava. Svoju ljubav prema pisanju iskazujem i pisanjem bloga, amaterski, za svoju dušu, ali i za kolege sličnih interesovanja”, rekla nam je Milica.

Pored svestranosti i želje da pored obaveza na fakultetu, svoje slobodno vrijeme posveti pisanju, volontiranju u raznim organizacijama i drugim aktivnostima, Milica je oduvijek znala da je medicina njena budućnost i da je to zanimanje kojim ona želi da se bavi.

“Sve vrijeme sam znala da me medicina najviše zanima, jer čime god se bavila, ljudsko tijelo, način njegovog rada, borba protiv bolesti i za život bili su mi najinteresantniji. Bavim se onim što me zanima, što volim, a u sve što radim ulažem mnogo truda. Ne bojim se pokušati pomjeriti svoje granice”, priča Milica i dodaje da trenutno razmišlja o specijalizaciji neke od hirurških grana, te da upiše doktorske studije.

Iako je mnogim studentima medicine anatomija bila ponekad i najveći problem tokom školovanja, to nije bio slučaj i sa Milicom, koja je nakon položenog ispita i još jedne desetke u indeksu, narednu godinu provela kao demonstrator, pomažući kolegama da usvoje praktična znanja na vježbama iz ovog predmeta.

Kao predsjednica organizacionog odbora, sa kolegama i uz podršku fakulteta Milica trenutno učestvuje na organizaciji prvog internacionalnog kongresa studenata medicine u Banjoj Luci, na šta je posebno ponosna jer će napokon i naši studenti imati priliku da ugoste svoje kolege iz raznih zemalja, da im prezentuju svoje radove, kao i da prisustvuju predavanjima i radionicama koje im mogu pružiti nova saznanja iz oblasti kojom se žele baviti.

Uz pomoć svojih mentora ova mlada Banjalučanka polako ulazi u svijet nauke i istraživanja te ponosno potpisuje brojne naučno-istraživačke radove iz oblasti medicine, a svojim najvećim dosadašnjim akademskim uspjehom smatra to što je već četvrtu godinu stipendista Fonda dr Milan Jelić, ove godine kao druga na listi za studente medicine.

“Studentima na mom fakultetu se nudi mnogo prilika, ako umiju da ih prepoznaju. Od prve godine fakulteta član sam sekcije za naučno-istraživački rad, gdje imamo priliku da naučimo osnove istraživanja i pisanja radova. Mentori sa kojima sam pisala radove doc.dr Aleksandra Salapura, patolog, i doc.dr Aleksandra Dominović-Kovačević, neurolog, su me naučile mnogo i pružaju mi ogromnu podršku”, istakla je Milica koja je pohvalila nadležne institucije, kao i Vladu Republike Srpske za podršku koju pružaju talentovanim i mladim ljudima.

“Fakultet i dekan su čak finansijski podržali svakog studenta koji je sa naučnim radom primljen na kongres u inostranstvo. Prošle godine sam, sa kolegom  Igorom Lepirom, prezentovala radove u Holandiji i Bugarskoj. Nedavno smo primljeni na prestižni kongres u Moskvu, koji će se održati u aprilu, a naš odlazak na kongres u potpunosti finansira fakultet. Lijepo je znati da neko cijeni vaš trud i da vas podržava. Vlada RS, tačnije Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj visokog obrazovanja i informaciono društvo pruža izuzetnu priliku studentima, sufinansira odlazak na stručnu razmjenu u inostranstvo, gdje studenti mogu steći nova znanja i upoznati nove kulture. Primljena sam na razmjenu u Tunis, gdje ću mjesec dana provesti na praksi u njihovim bolnicama”, priča Milica za banjaluka.net.

Pored brojnih obaveza na fakultetu Milica pronalazi vremena i za druge aktivnosti, pa tako volontira u Udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Iskra RS“, jer joj osjećaj da može nešto nešto lijepo da uradi za djecu čini posebno srećnom. To nije jedina aktivnost koja ispunjava Miličino slobodno vrijeme. Humanim radom bavi se i u sklopu Rotarakt kluba Banja Luka Glorija, u kome je bila i prvi predsjednik.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje