MILICA MALEŠEVIĆ: Ne bojim se pokušati pomjeriti svoje granice

Kada u životu jasno postaviš cilj i odabereš zanimanje kojim želiš da se baviš, obrazovanje ti predstavlja samo jednu stepenicu više na putu ka uspjehu.

Čast da se njeno ime nađe među deset najboljih studenata medicinskih nauka u državi, s prosjekom ocjena 9,87, pripala je i dvadesettrogodišnjoj Milici Malešević, studentu pete godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Pored medicine interesovanja je pronašla i u pisanju i debatovanju. Ljubav prema pisanju otkrila je još u srednjoj školi, a na ideju da se u budućnosti bavi i pisanjem dolazi iz želje da iskaže ono što misli i osjeća.

“Volim pisati. U gimnazijskom periodu imala sam sreće da moju prvu dramu prihvati Gradsko pozorište Jazavac. U ovom pozorištu moja drama igrala se duži period. Nakon toga, zbog drugih obaveza napravila sam pauzu od šest godina. Nedavno sam vidjela konkurs Nevid teatra za dječju predstavu i imala sam tu sreću da budem odabrana kao jedan od tri autora po čijem tekstu će se raditi dječja predstava. Svoju ljubav prema pisanju iskazujem i pisanjem bloga, amaterski, za svoju dušu, ali i za kolege sličnih interesovanja”, rekla nam je Milica.

Pored svestranosti i želje da pored obaveza na fakultetu, svoje slobodno vrijeme posveti pisanju, volontiranju u raznim organizacijama i drugim aktivnostima, Milica je oduvijek znala da je medicina njena budućnost i da je to zanimanje kojim ona želi da se bavi.

“Sve vrijeme sam znala da me medicina najviše zanima, jer čime god se bavila, ljudsko tijelo, način njegovog rada, borba protiv bolesti i za život bili su mi najinteresantniji. Bavim se onim što me zanima, što volim, a u sve što radim ulažem mnogo truda. Ne bojim se pokušati pomjeriti svoje granice”, priča Milica i dodaje da trenutno razmišlja o specijalizaciji neke od hirurških grana, te da upiše doktorske studije.

Iako je mnogim studentima medicine anatomija bila ponekad i najveći problem tokom školovanja, to nije bio slučaj i sa Milicom, koja je nakon položenog ispita i još jedne desetke u indeksu, narednu godinu provela kao demonstrator, pomažući kolegama da usvoje praktična znanja na vježbama iz ovog predmeta.

Kao predsjednica organizacionog odbora, sa kolegama i uz podršku fakulteta Milica trenutno učestvuje na organizaciji prvog internacionalnog kongresa studenata medicine u Banjoj Luci, na šta je posebno ponosna jer će napokon i naši studenti imati priliku da ugoste svoje kolege iz raznih zemalja, da im prezentuju svoje radove, kao i da prisustvuju predavanjima i radionicama koje im mogu pružiti nova saznanja iz oblasti kojom se žele baviti.

Uz pomoć svojih mentora ova mlada Banjalučanka polako ulazi u svijet nauke i istraživanja te ponosno potpisuje brojne naučno-istraživačke radove iz oblasti medicine, a svojim najvećim dosadašnjim akademskim uspjehom smatra to što je već četvrtu godinu stipendista Fonda dr Milan Jelić, ove godine kao druga na listi za studente medicine.

“Studentima na mom fakultetu se nudi mnogo prilika, ako umiju da ih prepoznaju. Od prve godine fakulteta član sam sekcije za naučno-istraživački rad, gdje imamo priliku da naučimo osnove istraživanja i pisanja radova. Mentori sa kojima sam pisala radove doc.dr Aleksandra Salapura, patolog, i doc.dr Aleksandra Dominović-Kovačević, neurolog, su me naučile mnogo i pružaju mi ogromnu podršku”, istakla je Milica koja je pohvalila nadležne institucije, kao i Vladu Republike Srpske za podršku koju pružaju talentovanim i mladim ljudima.

“Fakultet i dekan su čak finansijski podržali svakog studenta koji je sa naučnim radom primljen na kongres u inostranstvo. Prošle godine sam, sa kolegom  Igorom Lepirom, prezentovala radove u Holandiji i Bugarskoj. Nedavno smo primljeni na prestižni kongres u Moskvu, koji će se održati u aprilu, a naš odlazak na kongres u potpunosti finansira fakultet. Lijepo je znati da neko cijeni vaš trud i da vas podržava. Vlada RS, tačnije Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj visokog obrazovanja i informaciono društvo pruža izuzetnu priliku studentima, sufinansira odlazak na stručnu razmjenu u inostranstvo, gdje studenti mogu steći nova znanja i upoznati nove kulture. Primljena sam na razmjenu u Tunis, gdje ću mjesec dana provesti na praksi u njihovim bolnicama”, priča Milica za banjaluka.net.

Pored brojnih obaveza na fakultetu Milica pronalazi vremena i za druge aktivnosti, pa tako volontira u Udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Iskra RS“, jer joj osjećaj da može nešto nešto lijepo da uradi za djecu čini posebno srećnom. To nije jedina aktivnost koja ispunjava Miličino slobodno vrijeme. Humanim radom bavi se i u sklopu Rotarakt kluba Banja Luka Glorija, u kome je bila i prvi predsjednik.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog