Vijesti 20.05.2021.

Ministarstvo odbrane BiH: Mehdin Jakubović na ceremoniji bio u privatnom, a ne u službenom svojstvu

ČITANJE: 2 minute

Povodom teksta objavljenog na portalu Banjaluka.net pod naslovom: Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina, Mehdin Jakubović, koji se spominje u tekstu, Ministarstvo odbrane BiH poslao je demanti, koji prenosimo u cjelosti:

“Dana 25.9.2020. godine na portalu “Banjaluka.net” objavljen je tekst pod naslovom: Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina”, a u kojem se spominje i pripadnik OSBiH, major Mehdin Jakubović.

Ovim tekstom se diskreditira pripadnik OS BiH, major Mehdin Jakubović, kojeg se opisuje kao teroristu koji je umješan u organiziranje i sudjelovanje u incidentu tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u ZZ Srebrenica.

Objavljivanjem navedenog članka, uz niz neistinitih navoda, špekulacija i insinuacija kojima se Mehdin Jakubović predstavlja kao vođa terorističke grupe (uz objavljivanje njegove fotografije, punog imena i prezimena kao i naziva radnog mjesta u OS BiH) je nanesena velika šteta i ugledu majora Mehidna Jahubovića, kojem je nakon te objave ugrožena sigurnost njega i članova njegove porodice.

Ovim je isto tako nanesena velika šteta i ugledu OS BiH kao i Ministarstvu  odbrane BiH. Major Mehdin Jakubović je odgovoran i visoko profesionalan oficir OS BiH koji je prošao sve sigurnosne provjere za rad u ovoj izuzetno važnoj instituciji.

Imenovani je na navedenoj ceremoniji bio u privatnom, a ne u službenom svojstvu, po Odluci Ministarstva odbrane BiH, kojom se odobrava prisustvo ceremoniji obilježavanja ove godišnjice svim pripadnicima OS BiH koji to žele.

U cilju istinitog informisanja javnosti, a imajući u vidu da je majoru Jakubović Mehdinu, kao i instituciji čiji je on uposlenik, nenesena ogromna šteta, te zahtijevamo da se objavi naprijed navedeni tekst demantija. Uz uzajamno razumijevanje i poštivanje, nadamo se nastavku dobre profesionalne saradnje.”