Politika 06.02.2021.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Incko da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji odnosa u BiH

ČITANJE: 2 minute

Moskva je pozvala visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, te poručilo da je vrijeme da se ukine spoljni protektorat.

Kako se navodi, u balkanskim medijima se uveliko citira pismo visokog predstavnika u BiH upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtjevom da se u roku od tri mjeseca oduzmu povelje s odlikovanjima dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

– Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsjetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta – istiklo je rusko Ministarstvo.

Navodi se da se visoki predstavnik nije čak ni konsultovao sa upravnim odborom Savjeta za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

– Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povjereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inca da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose – saopštilo je rusko Ministarstvo.

Iz Ministarstva su istakli da Inckov neumjesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju “dodatnu vrijednost” za rješavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

– Sigurni smo da je došlo vrijeme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe”, zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova – prenio je “Sputnjik”.

(Srna/N.S)