Vijesti 14.04.2021.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA RS: Nismo prihvatili ponudu firme “Doctors365” za nabavku vakcina

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske je poslalo pismo namjere za nabavku vakcina firmi “Doctors365” za koju je njemačka televizija ZDF otkrila da se bavi nabavkom vakcina, a iz ovog ministarstva su za Klix.ba kazali da saradnja nikad nije uspostavljena.

Tačno je da je ministarstvo poslalo pismo namjere koje nije obavezujuće nakon što su dobili ponudu od ove firme, međutim tvrde da ugovor sa njima nisu željeli sklopiti, prenosi Klix.

“Od pojave vakcina protiv koronavirusa Ministarstvo zdravlja je ostvarilo brojne kontakte i upućivalo pisma namjere na više ratličitih adresa kako bi što prije obezbijedili vakcine. Između ostalog, zaprimljena je i ponuda firme Doctors 365 iz Švajcarske prema kojoj je upućeno pismo namjere. Napominjemo da predmetna saradnja nikada nije uspostavljena jer je ponuda odbačena”, rekli su iz resornog ministarstva.

Oni ističu da pismo namjere nije obavezujućeg karaktera nego da stvara mogućnost da vakcine budu na raspologanju kako bi ih u slučaju eventualne pozivne odluke prodavci mogli obezbijediti.

Naime, njemačka televizija ZDF je otkrila tajne puteve nabavke i prodaje vakcina te tako došla do izvjesnog “doktora O.” koji je, kako Klix.ba saznaje, porijeklom iz BiH. On je novinarima ove televizije rekao da su zainteresovanost za vakcine iskazale mnoge siromašnije zemlje pa i BiH te pokazao pisma namjere.

Iz ministarstva podsjećaju i da oni ne nabavljaju vakcine, nego da se to radi posredstvom veleprometnika što je u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te Zakonom o javnim nabavkama BiH.

(SB)