Magazin 01.12.2017.

Mirko Komljenović Mirkan, stendap komičar: Humor je odbrana zdravog razuma

ČITANJE: 3 minute

Komičari i humor postali su neka vrsta posljednje odbrane zdravog razuma i normalnosti pred naletom kontrolisanih vijesti, tabloidnih gluposti i cenzurisane istine, kaže stendap komičar Mirko Komljenović Mirkan.

Komičar iz Banjaluke večeras će u tandemu sa stendap komičarem Omerom Hodžićem iz Mostara održati zajednički nastup u Domu omladine od 20.30.

Komljenović, koji se stendap komedijom bavi od 2011. godine ima više stotina nastupa širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Radio je dugo vremena i kao član humorističke trojke AKT „Sirotanovići“, ali prema njegovim riječima, želja da se oproba u vodama žanrovski čistog stendap humora dovela je do saradnje sa Hodžićem i zajedničkog nastupa u Domu omladine.

– Ovo je neka vrsta novog iskustva u stendap humoru, jer se u ovom trenutku bavimo klasičnim nastupom za ovu formu komedije. U principu, dominiraju teme koje na duhovit način govore o muško-ženskim odnosima, jer su takva iskustva razumljiva većini publike. Ima naravno i malo škakljivih tema poput religije, politike, nacionalizma i sličnih vrlo zabavnih stvari – kaže Komljenović.

Komičar kaže je publika sve više prihvata stendap humor zbog toga što osjeća da je u njemu najmanji pritisak cenzure od strane sistema.

– Humor je na ovom prostoru uvijek bio najjače oružje u borbi protiv cenzure. Zbog toga i publika se sve više okreće istini koju čuje od komičara, jer je tu istinu teško cenzurisati. Jednostavno, ako je nešto smiješno, ljudi će reagovati, ako nije- neće, tako da dobar komičar sebi ne smije dozvoliti prvi stepen cenzure, odnosno autocenzuru. Zbog toga su komičari i humor stvarno postali neka vrsta posljednje odbrane zdravog razuma pred naletom kontrolisanih vijesti, tabloidnih gluposti i cenzurisane istine – kaže popularni komičar.

Bez obzira što se stendap komedijom bavi skoro deset godina Mirkan kaže da scena kod nas i dalje kaska za regionom, ali da stvari polako dolaze na svoje.

– Stendap scena generalno postoji u BiH, ima mnogo umjetnika koji se bave ovom formom komedije, ali ta priča za razliku od regiona, nije zaokružena. U Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji dosta komičara ovog žanra komedije ima zapažene karijere, sve više nastupaju na televizijama uz solidnu medijsku podršku. Idemo polako naprijed, radi se i sve više ova vrsta humora izaziva interes publike, ali rekao bih da je i to očekivano za BiH, ovde ništa ne ide po normalnom principu razvoja, pa ne može ni stendap – kaže Mirkan.

Inspiracije nam nikad ne manjka

On dodaje da je jedina prednost života komičara u BiH u odnosu na svijet, činjenica da ne manjka inspiracije.

– Kada se baviš humorom na ovom prostoru, jedino što ne manjka jeste inspiracija, ali nažalost manjka svega ostalog (smijeh). Istina, imamo u posljednje vrijeme problem što se više trudimo da budemo nadrealni, stvarnost nas pretiče. Neke situacije iz javnog i političkog života toliko su duhovite u svojoj gluposti da niko od nas komičara ne bi mogao smisliti i pored dobre volje da to učinimo – kaže Mirkan.

Turneja se nastavlja širom BiH

Mirkan ističe da zajedničke nastupe sa Hodžićem nakon Banjaluke nastavlja i u drugim gradovima BiH.

– U narednim danima imamo zakazane nastupe u Jablanici, Konjicu i Sarajevu. Takođe, obojica nastupamo iste večeri na prvom festivalu stendap komedije u Tuzli. Uglavnom za sada ostajem u ovom zajedničkom formatu nastupa, a na proljeće naredne godine planiram svoj prvi “one man šou”- rekao je Komljenović.

(EuroBlic)