Biznis 01.06.2019.

MISTERIJA: Avionska linija Banjaluka – Teheran ipak na pomolu, ali za potrebe Kineza?

ČITANJE: 2 minute

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH izdala je iranskoj kompaniji “Mahan er” dozvolu za čarter letove na relaciji Teheran – Banjaluka, dok zvaničnici u Republici Srpskoj i dalje tvrde da zvaničnog dogovora nema.

Iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH potvrdili su u petak za “Glas Srpske” da su 21. maja izdali dozvolu iranskoj kompaniji.

– Dozvola je izdata u svrhu prevoza kineskih turista – naveli su u direkciji.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže za “Glas Srpske” da je čuo za informaciju da je direkcija izdala dozvolu iranskoj kompaniji, ali da preduzeće “Aerodromi RS” nisu uopšte imali kontakt sa tom kompanijom, niti je ikakav ugovor potpisan.

– Ne znam na koji način će se to biti realizovano. Nije sporno da su postojale inicijative određenih tu­r-operatora da budu uspostavljeni letovi između Kine i Banjaluke, a Teheran bi u tom slučaju bio tehnička podrška, za sipanje goriva, ali to nije još dogovoreno – istakao je Trninić.

Komentarišući informaciju da se na internet stranici kompanije “Mahan er” već sada mogu rezervisati karte za let 21. jula do Banjaluke, Trninić kaže da ne zna gdje će taj avion sletjeti.

– Valjda bi trebalo da imaju neki ugovor sa “Aerodromima RS” da bi to pitanje bilo regulisano. Prema informacijama koje sam dobio od uprave aerodroma, nije bilo nikakvih kontakata, niti im se ko obraćao osim tog tu­r-operatora, ali ništa nije dogovoreno. Nije nemoguće da se nešto izrodi od toga, ali trenutno to je naduvana priča – poručio je Trninić.

Iz preduzeća “Aerodromi RS” u petak nismo dobili odgovor na pitanja o uspostavljanju leta između Teherana i Banjaluke, ali su dan ranije pojedinim medijima poslali dopis u kojem navode da pisanje medija o uspostavljanju te avio-linije nije tačno, navodeći da je riječ o informacijama koje su nepotpune i tendenciozne.

Srpski mediji prenijeli su u srijedu vijest portala “Edždžuaviation” da bi avioni između Teherana i Banjaluke trebalo da saobraćaju dva puta sedmično i to petkom i nedjeljom. Međutim, na zvaničnoj internet stranici kompanije “Mahan er” navedeno je da će avioni na relaciji Banjaluka – Teheran letjeti svake nedjelje od 21. jula do 20. oktobra.

(Glas Srpske)