Vijesti 11.05.2020.

MITROPOLIT AMFILOHIJE: Vlast u Crnoj Gori nezakonito i neustavno postupa prema Crkvi

ČITANJE: 2 minute

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije istakli su da je vlast u Crnoj Gori “kroz selektivno i diskriminatorno nezakonito postupanje menadžmenta Uprave policije započela javnu i pravnu šikanu sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Srpske pravoslavne crkve, počev od poništavanja međunarodnog i ustavnog prava na slobodu vjeroispovijesti do prava na slobodu okupljanja”.

U zajedničkoj izjavi vladika i Pravnog savjeta navodi se da je spisak neustavnih i nezakonitih aktivnosti Uprave policije prema Crkvi tokom dva prethodna mjeseca katastrofalan, iako su Mitropolija crnogorsko-primorska i druge pravoslavne eparhije SPC u Crnoj Gori od 13. marta savjesno i odgovorno ispoštovale zdravstvene mjere koje su uvedene, a predstavnici zdravstvene vlasti Crne Gore su zbog toga više puta javno iskazali zahvalnost Crkvi.

Vladike su istakle da svaka naredba i postupanje državnih organa, u bilo kojoj situaciji, pa i u ovoj u vezi sa virusom kovid-19, mora biti u skladu sa međunarodnopravnim aktima, Ustavom i zakonima Crne Gore, što nažalost ovdje nije bio slučaj za pravoslavne vjernike.

“Protivpravni atak na prirodno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti je izvršeno naredbom Ministarstva zdravlja. Riječ je o aktu čija se pravna snaga u pravnom poretku Crne Gore ni u kom pogledu ne može upoređivati sa Univerzalnom deklaracijom UN, Evropskom konvencijom, Ustavom i zakonima Crne Gore”, napominje se u zajedničkoj izjavi.

Vladike su navele da se pokazalo da nijedan vjerski trenutak, čak i kada je riječ o sahranama preminulih, nije bio vrijedan ljudske pažnje i elementarnog poštovanja.

“Pritom, pripadnici Uprave policije su drastično kršili propisane zdravstvene mjere, posebno prema mitropolitu Amfilohiju i sveštenicima u policiji, o čemu postoje dokazi na video-snimcima i fotografijama”, navodi se u izjavi.

Uprava policije je, navode vladike, postupala bez ikakvih pojedinačnih pravnih akata na koje bi se mogla izjaviti žalba ili iskoristiti drugo pravno sredstvo radi zaštite povrijeđenih prava i osnovnih sloboda.

(Srna)