Vijesti 04.07.2020.

Mještani Bosanskog Petrovca protiv gradnje spalionice otpada u ovoj opštini

Prethodnih dana osvanula je vijest da se na području opštine Bosanski Petrovac planira graditi i instalirati postrojenja za spalionicu otpada medicinskog, farmaceutskog i animalnog porijekla, a koja bi trebalo da bude izgrađena na lokalitetu gradske deponije Vaganac, par kilometara na uzvišenju iznad grada.

Ta informacija izazvala je negativne reakcije kod lokalnog stanovništva. Mještani smatraju da bi ovaj projekat nanio veliku štetu za životnu sredinu.

Kako kažu, iza cijelog projekta stoji mladi visoko obrazovani bračni par iz Bosanskog Petrovca, oboje na direktorskim funkcijama, koji su dio postrojenja za spalionicu već dovezli u prostorije porodične kuće i, kako navode, čekaju “zeleno svjetlo”, da krenu sa instalacijom.

Kao strateški partner u realizaciji projekta navedena je firma “Zani” iz Lukavca. Ta firma je krajem prošle godine dostavila pismo namjere u opštinu Bosanski Petrovac za izgradnju spalionice, a saglasnost za realizaciju projekta tada je dala Skupština opštine.

Načelnik Bosanskog Petrovca, Dejan Prošić je istakao da će Opština biti na strani građana, te da neće podržati ništa što bi imalo negativan uticaj na ljudsko zdravlje.

“U svim situacijama vodimo se mišljenjem struke, ali slušamo i glas javnosti. Konkretno, predmet u vezi sa izgradnjom spalionice nalazi se u Federalnom ministarstvu ekologije i turizma, koje izdaje dozvolu, a mi u Opštini bićemo na strani građana”, rekao je Prošić.

(banjaluka.net)