MJEŠTANI RAMIĆA SE ŽALE Smrad sa deponije neizdrživ

Mještani Dragočaja, Ramića i drugih okolnih mjesnih zajednica žale se na neprijatne mirise sa deponije u Ramićima, smatrajući da im je ugroženo osnovno ljudsko pravo, odnosno pravo na život, jer se svakodnevno truju, a rukovodstvo DEPOT-a ne preduzima ništa da se taj problem riješi.

“Više puta smo upozoravali ljude koji vode DEPOT, pisali određene predstavke, ali bez uspjeha. Od zaposlenih u DEPOT-u čija imena iz opravdanih razloga ne možemo navoditi, saznali smo da je glavni problem to što se sa drugom sanitarnom kasetom nije adekvatno rukovalo i ona je u potpunosti uništena. Zbog toga se dešavaju i stvaraju vrlo otrovni gasovi, a oni će se, po našim saznanjima, pojačavati, dok šteta koja je nastala po preduzeće DEPOT nije mala.

Drugi vrlo značajan problem jeste u tome što je sam direktor DEPOT-a odlučio na svoju ruku da na deponiju smješta ostatke uginulih životinja, za šta, prije svega, nema dozvolu Ministarstva građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije. Na taj način dolazi do prave nekontrolisane ekološke katastrofe, jer se leševi životinja niti mogu, a niti smiju smještati na ovakvim vrstama deponija, bez adekvatne kontrole, nadzora i zbrinjavanja.

Ali, imajući u vidu broj mesnica i klaonica u banjalučkoj regiji, to je očito vrlo profitabilan posao koji može i mora biti predmet dodatnih kontrola. Da li DEPOT kao preduzeće ima od ovog prihode, koliko oni iznose, da li su realni? Koja je količina otpada smještena na godišnjem nivou i da li je i prihod prikazan realno, da li je odluku donio Nadzorni odbor DEPOT-a, da li je naknada realna ili potcijenjena? Ova i druga pitanja biće upravo predmet naših pitanja za neadležne institucije”, ističu nezadovoljni mještani Ramića.

Oni navode da nemaju povjerenja u rukovodstvo DEPOT-a da će ovaj problem riješiti, jer su im se obraćali u proteklih pet godina.

“Zbog toga ćemo se sada obratiti svim nadležnim institucijama uz konkretne dokaze, fotografije i analize iz ovlaštenih kuća koje smo angažovali da nam pomognu u ovoj našoj borbi”, ističu nezadovoljni mještani Ramića.

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave