Biznis 03.02.2017.

Mobing u RS: Svaki šesti radnik doživljava pritiske na poslu

ČITANJE: 2 minute

Sve više radnika u Republici Srpskoj, u privatnom i javnom sektoru, trpi psihičko maltretiranje na radnom mjestu.

Na adresu Udruženja građana “Stop mobbing” prošle godine stigla je 121 prijava zlostavljanja na radnom mjestu – 30 više u odnosu na godinu ranije.

“Galama i psovanje su nešto što svaki dan doživljavam na poslu. Kada se požalim, šef kaže da idem ako mi se ne sviđa. On i ne shvata da radi nešto loše, već na taj način misli da provodi disciplinu”, kaže G.D, zaposlena u trgovini.

Istraživanja Saveza sindikata RS pokazuju da psihičke i druge oblike pritisaka na poslu doživljava svaki šesti radnik, a 11 odsto ih pije antidepresive zbog posla, piše “EuroBlic“.

“Zbog situcije na poslu ugrožena je radna sposobnost zaposlenih, a do 50 odsto ih ne ide na bolovanje da ne bi ostali bez posla”, kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Malo radnika se odluči da tuži poslodavca, jer je mobing teško dokazati, ali i iz straha od još veće odmazde nadređenih.

“Nisu zanemarljivi ni sudski troškovi, u slučaju gubitka sudskog spora”, kaže Anica Ramić, predsjednica ovog Udruženja.

Ona dodaje da su žrtve mobinga svi zaposleni – od čistačice do doktora nauka.

“Zlostavljači napadaju socijalni ugled radnika, šire tračeve o njima, ismijavaju ih i ponižavaju, viču, daju im se ponižavajuće zadatke i primoravaju ih na rad koji im šteti zdravlju, a nisu rijetki ni fizički napadi, te seksualno uznemiravanje”, navodi Ramićeva.

Zlostavljanje na radnom mjestu uzrokuje depersiju kod radnika, anksioznost, socijalnu izolaciju i emocionalnu otupljenost, ali i fizićke poteškoće kao što su glavobolja, nesanica, vrtoglavica, visok pritisak, promjene na koži i slično, a često dovode do problema u privatnom životu, pa čak i do ugrožavanja braka.

Do sada je u RS u samo jednom slučaju donesena presuda za mobing. Bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru Mile Međed novčano je kažnjen za maltretiranje radnika. On je sada v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Nestao Zakon o mobingu

Zakon o spriječavanju zlostavljanja na radu, koji bi pružio veću zaštitu radnicima, pre nekoliko godina je u formi prijedloga upućen na razmatranje u parlament RS, ali nikad nije usvojen.

Poslodavci smatraju da radnike dovoljno štiti Zakon o radu.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova RS, kaže da je problem što je na poslodavcu teret dokazivanja da nije bilo mobinga.

(Blic.rs)