Magazin 04.09.2018.

MODERNI PENZIONERI Najstariji Banjalučani uče kako da koriste pametne telefone

ČITANJE: 1 minuta

Korektivna gimnastika, učenje stranih jezika, heklanje i vez, škola korištenja pametnih telefona, takmičenje u šahu, medicinsko savjetovanje, kao i mnoge druge aktivnosti biće organizovane u sklopu projekta “Zdravo starenje”.

Riječ je o projektu Grada koji je uz pomoć saradnika najstarijim Banjalučanima omogućio četiri mjeseca zabave i sticanja novih vještina.

Kako kažu nadležni, cilj programa je da se sugrađanima treće životne dobi omogući da učestvuju u preventivnim aktivnostima koji utiču na kvalitetniji i zdraviji život.

– U prvom mjesecu, realizovaće se radionice preventivno-korektivne gimnastike, predavanja na temu pružanja prve pomoći i samopomoći, predavanje o štetnosti pušenja, radionica o organskoj poljoprivredi, kao i mnogi drugi – navode u Gradskoj upravi.

U toku programa planirano je obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana dijabetesa, kada će korisnici imati priliku da učestvuju na predavanju o prevenciji ovih oboljenja.

Program se realizuje u periodu od danas  do 31. decembra, a organizator je Gradska organizacija Crvenog krsta Banjaluka, uz podršku Grada i Centra za socijalni rad.

Učesnici u realizaciji programa pohađali su akreditovani program obuke uz podršku Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“  iz Sarajeva i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH (UNPFA).

Radionice u četiri mjesne zajednice

Aktivnosti se realizuju u četiri mjesne zajednice – Zalužani, i to društveni dom, Dragočaj, takođe društveni dom, zatim Starčevica – Dnevni centar za stara lica, te Obilićevo, tačnije Dom penzionera. Pored Gradske organizacije Crvenog krsta u realizaciji programa učestvuju Udruženje penzionera grada Banjaluke i Omladinski komunikativni centar.

(Srpskainfo)