MODERNIZACIJA: Preko satelita do zdravijih poljoprivrednih proizvoda u RS

Satelitski sistem koji bi trebalo da omogući identifikaciju usjeva na teritoriji Republike Srpske, kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu, sljedeći je korak u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u RS, kazali su za “Nezavisne” u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dodali da je nadležni resor u fazi dogovaranja uvođenja u korištenje sistema za primjenu satelitskih produkata u poljoprivredi. 

“Ova informacija se koristi kako u planiranju agrarnih mjera, tako i u planiranju agrotehničkih operacija kao što su navodnjavanje, đubrenje i zaštita poljoprivrednih kultura”, kazali su u Ministarstvu.

Takođe su naveli da nadležni resor posjeduje i jedan dron koji koristi u praksi, a uz pomoć njega su u mogućnosti da urade 3D modelovanje terena.

“Pomoću multispektralne kamere u mogućnosti smo da izvršimo analizu zdravstvenog stanja usjeva i da identifikujemo problematične dijelove parcela na kojima je potrebno povesti računa o ishrani, đubrenju ili navodnjavanju”, pojasnili su u Ministarstvu.

Govoreći o CARPO sistemu koji je Ministarstvo takođe pokrenulo u cilju modernizovanja poljoprivrede, istakli su da su trenutno u fazi prebacivanja ovog sistema na novi server, što bi trebalo da bude završeno za nekoliko dana.

“CARPO sistem trenutno ima 180 registrovanih korisnika. Iz kontakata s uzgajivačima znamo da oni trenutno koriste podatke sa stanica, ali se radi o vremenskim parametrima. Korištenje rezultata prognoznih modela za bolesti i štetočine zasad koriste uglavnom poljoprivredni inženjeri i savjetodavci”, pojasnili su u Ministarstvu, te dodali da je plan nadležnog resora da se u narednom periodu i poljoprivredni uzgajivači obuče za korištenje ovih modela.

Prema njihovim riječima, 2019. je bila prva sezona u kojoj je sistem pratio vremenske parametre s ukupno 50 meteoroloških stanica i dobijene podatke besplatno plasirao korisnicima sistema.

Kako navode, ovo je ujedno bila prilika da se sistem testira i da se produkti modela prate u realnom vremenu.

“Izvršena je i detaljna validacija (provjera) modela za sivu trulež maline, u sklopu master rada Mišaele Vakić, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Banjaluke. Izvršeno je takođe redovno praćenje funkcionisanja ostalih modela za bolesti i štetočine od strane savjetodavaca resora”, dodali su u Ministarstvu i napomenuli da modeli zasad daju zadovoljavajući rezultat.

Ističu da su rezultati modela jako korisni savjetodavcima Ministarstva i predstavljaju alat u donošenju odluka u zaštiti biljnih kultura, a mogu da ih koriste i privatni savjetodavci i poljoprivredni uzgajivači.

“Glavni zadatak CARPO sistema u 2020. godini će biti obezbjeđivanje redovnih preporuka za poljoprivredne uzgajivače putem mobilne aplikacije. Takođe, ‘Protivgradna preventiva Republike Srpske’ izvršila je instalaciju novih meteoroloških stanica na terenu i plan je da se i ove stanice dodaju u CARPO sistem u toku tekuće sezone, tako da bi broj stanica porastao na 60”, zaključili su u Ministarstvu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je modernizacija poljoprivrede neminovnost ukoliko želimo poboljšati konkurentnost.

“S druge strane, ova aplikacija, odnosno cijeli sistem koji je instaliran za prognozu i za kontrolu vremenskih prilika i obavještavanje poljoprivrednih proizvođača o istima, je korak u modernizaciji poljoprivrede koji će svakako pojeftiniti poljoprivrednu proizvodnju u smislu smanjenja upotrebe hemijskih sredstava jer to je i aplikacija koja pored vremenskih prilika i prognoza ukazuje na mogućnost pojave biljnih bolesti i štetočina, te u saradnji sa stručnjacima preporučuje odgovarajuće tretmane zaštite protiv biljnih bolesti ili štetočina”, naglasio je Marinković.

Istakao je da ovaj sistem bitno redukuje upotrebu hemijskih sredstava, tako da će nam, kako kaže, poljoprivredni proizvodi biti zdraviji i primjenjiviji za upotrebu.

(Nezavisne)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo