Politika 09.08.2020.

Mogu li botovi glasati na izborima?

ČITANJE: 3 minute

Ima jedna anegdota oko prvih ili drugih izbora nakon rata kad je grupa mještana sa Romanije pitala Momčila Krajišnika, tada jednog od neprikosnovenih autoriteta u SDS-u, šta da rade jer navodno idu socijalisti Živka Radišića po selu i nude brašno za glas na izborima.

“Uzmite brašno, a glasajte za SDS”, mudro je posavjetovao Krajišnik mještane. Ne znam ko šta danas nudi za izbore, brašno, asfalt ili vodovod, ali kao da to više nije ni važno.

Izgleda da su danas važni samo botovi na društvenim mrežama, lažni profili na Facebooku, Twitteru ili Instagramu. Ne znam ni ko su, niti šta znaju današnji politički stratezi, PR znalci i ostali izborni stručnjaci koji svojim klijentima iz raznih političkih stranaka nude kampanje zasnovane na broju lajkova i pljuvanju po društvenim mrežama.

Meni to nema nikakvog smisla. Niti botovi imaju pravo glasa, niti taj bespoštedni, strvinarski rat na društvenim mrežama ima ikakve veze sa zdravim razumom. Mala smo mi sredina pa gotovo da svaka ozbiljna stranka već sada zna ko su u stvari njeni glasači. Imenom i prezimenom. Stranka ili političar koji ne nude nista drugo osim gomile gluposti ubačenih u javnost putem vituelne mreže lažnih portala ili društvenih mreža ne mogu ni očekivati ozbiljniji rezultat.

Problem PDP i SDS-a koji pokušavaju ga igraju uluge opozicije nije u vladajućima i SNSD-u već u njima samima. SDS i PDP danas ne nude ništa osim retoričkih fraza o promjenama i navodnom poštenju. Pa da bar spomenu ono malo brašna sto je i Živko Radišić navodno nudio po Romaniji pa da se čovjek i zamisli.

Ako politiku svedete samo na ličnu mržnju prema Miloradu Dodiku onda nije taj Dodik kriv što su se kao političke stranke devastirale, urušile… Problem SDS-a nije nikad bio u SNSD-u već u politikama koje su godinama provodili, a koje glasači u Republici Srpskoj nisu podržavali. Problem PDP-a nije u voćnjaku Milorada Dodika već u vlastitoj nesposobnosti da organizuje stranku dalje od Klašnica i Borika.

Draško Stanivuković jeste unio novu energiju u banjalučki PDP, ali njegov aktivizam lišen je smislene politike, plana i programa sa kojim bi išao pred glasače.

Razgovarao sam nedavno na Branom Borenovićem baš oko Stanivukovića i rekao mu da smatram da je “prilično blesav kandidat” za stranku koja želi da bude prihvaćena kao ozbiljna.

“Ali blesava su i vremena u kojim živimo”, bio je njegov odgovor.

Možda je Borenović u pravu, vjerovatno zna puno više od mene o politici, strategiji i izborma, ali nisam baš siguran da će bez obzira koliko vremena bila blesava napraviti kao partija nekakav značajniji iskorak na predstojećim izborima. Očekivati da će iz sadašnje virtuelne stvarnosti u kojoj se nalazi donijeti nekakvu realnu promjenu u društvu, pobjedu na izborma ili nešto drugo ravno je čudu, Isusovom hodu po vodi.

(Piše: Dragan Jerinić)