Magazin 18.02.2018.

Monodrama Anđelke Prpić izvedena u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Šta je uopšte moral i u kojoj mjeri ga treba slijepo slijediti? Da li je vrijedno pobjeći od sopstvenih ubjeđenja? Imamo li svoja ubjeđenja ili smo zavisni od okoline i sredine i svega što nam se nameće? To su samo neka od pitanja kojima se bavi monodrama Anđelke Prpić pod nazivom “Šta me snađe”.

Upravo ova savremena komedija izvedena je u subotu veče pred banjalučkom publikom u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Dramski tekst za ovu interaktivnu komediju, u kojoj se Prpićeva pojavljuje u 12 različitih uloga, potpisuje jedan od najboljih srpskih dramskih pisaca i scenarista Nebojša Romčević, a režija je povjerena proslavljenom glumcu, muzičaru i reditelju Branku Đuriću Đuri.

U centru priče je tridesetdvogodišnja bankarka Jovanka – Joka Jakovljević, koja gradi karijeru onim što ima (a pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svijetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vjernost ili uspon u karijeri?

I dok ova priča oslikava situacije koje se susreću na gotovo svakom radnom mjestu, može se primijetiti da je to ipak priča koja je na pozorišnim daskama oslikana i ispričana do sada mnogo puta. Ipak, Prpićeva bez problema prelazi iz uloge u ulogu i dočarava situacije u kojima se može naći jedna lijepa mlada žena željna uspjeha.

Ona ove dileme ne razrješava sama, već joj u tome pomaže čitava vojska likova koji stvaraju još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici.

“Volim kad se pred mene stavljaju teži zahtevi, koji imaju prvenstveno zadatak da budu pitki i da okupljaju široku publiku. Kroz monodramu ‘Šta me snađe’ susrela sam se sa temom s kojom se, sigurna sam, susreću mnoge žene, a to je pitanje morala. Žargonski rečeno, dati il’ ne dati”, istakla je Prpićeva.

Napomenula je da je Romčević ispred svog vremena, pa je tako bilo i ovog puta. “Nažalost, tema je svevremenska, trenutno se dešava u Holivudu nekim bitnim ljudima, ali se dešavalo i vekovima unazad, i muškarcima i ženama, i zato je aktuelna”, navela je Prpićeva.

Sala Banskog dvora bila je popunjena do posljednjeg mjesta, a ovdašnja publika smijala se Anđelkinim zgodama i nezgodama, priči na temu “dati il’ ne dati”, koja zasigurno ne zaobilazi ni domaće firme.

“Uzbuđuje me jako kad treba da oživim likove i teme u kojima se svi pronalaze. Zadatak mi nije lak, a to je da se uglavnom žene, ali i muškarci, poistovjete sa mojim problemom na sceni”, rekla je ona.

(Nezavisne)