Vijesti 24.12.2018.

“MOZAIK PRIJATELJSTVA” Praznična druženja za srca puna ljubavi

ČITANJE: 3 minute

Pripreme za sada već tradicionalnu novogodišnju trpezu koju organizuje “Mozaik prijateljstva” u punom su jeku, a iz ove humanitarne organizacije poručuju da i ove godine očekuju prepunu salu i veliki broj korisnika njihovih usluga.

Da bi praznična trpeza bila bogatija, velikoj donatorskoj akciji “Obrok ljubavi”, koju organizuje “Mozaik prijateljstva”, pridružio se i grad Banjaluka darujući 1.000 KM.

– Velika pohvala za grad što nam je prošle sedmice uplatio donaciju od 1.000 KM za organizovanje prazničnih svečanosti. Pored ove, stigle su brojne donacije od raznih firmi i pojedinaca, kojima ovim putem takođe zahvaljujemo – rekao je predsjednik organizacije “Mozaik prijateljstva” Miroslav Subašić.

Kako je broj ljudi sve veći, organizatori su odlučili da i ove godine organizuju ručak za Novu godinu po julijanskom kalendaru, pa im je zbog toga svaka pomoć i donacija u vidu hrane, novca i usluga dobrodošla.

Subašić naglašava koliko im znače sva pristigla sredstva, jer sami ne bi mogli da pripreme program na kvalitetan način. Pored već pristiglih, ovih dana se očekuje još veći broj donacija, te iz udruženja mole građane da u što većem broju podrže ovu humanitarnu akciju.

Prostorije “Mozaika prijateljstva” su i prethodnih godina za vrijeme praznika bile prepune, tako da se ove godine očekuje više od 300 ljudi.

Program će početi u četvrtak, podjelom novogodišnjih paketića za najmlađe korisnike kuhinje “Obrok ljubavi”.

– Udruženje će i ove godine organizovati podjelu paketića za 200 djece koja se hrane u našoj kuhinji. Ovu praksu obavljamo godinama, kako bismo našim mališanima uveličali prazničnu atmosferu – istakao je Subašić.

Nakon toga, tradicionalno će se organizovati praznične trpeze, a dobru atmosferu će, kao i prethodnih godina, upotpuniti dobra muzika.

On podsjeća da su prošle godine za tri praznična ručka napravili hiljadu sarmi, a pojelo se 300 kilograma kupusa.

– Trpeza će, kao i svake godine, biti bogata, a na njoj će se naći supa, sarma, meso, riba, kolači, pite, sirevi, kao u najboljem restoranu sa muzikom. Pozivamo dobre ljude da pomognu koliko i kako mogu, donacijama ili da sami naprave neku đakoniju i da svi zajedno obradujemo korisnike javne kuhinje. Naš jedini cilj je da obradujemo druge – dodao je Subašić.

Korisnici “Mozaika prijateljstva” ne kriju radost, a mnogima ovo predstavlja jedinu priliku da praznike kao nekada proslave u punoj kući i veseloj atmosferi.

– Naša praznična druženja su prešla u tradiciju. Ja sam već navikla da Božić i Novu godinu proslavljam sa ovim ljudima, koji, slobodno mogu reći, čine moju drugu porodicu – rekla je jedna od korisnica “Bakinog kutka”.

Bogat program

Prva manifestacija biće organizovana u četvrtak, sa početkom u 11.30 časova, uz obavezno prisustvo djece, koja će uživati u predstavi Dječijeg studija glume “Roda”, saopšteno je iz “Mozaika prijateljstva”.

Petak je rezervisan za svečani ručak za učesnike radionica i druženje “Bakin kutak” sa početkom u 12 časova, novogodišnji ručak biće organizovan posljednjeg dana 2018. godine u 13 časova, a na Badnji dan korisnici će moći da uživaju u božićnom ručku, koji će početi u 13 časova. Iz udruženja ni ove godine nisu zaboravili na proslavu Pravoslavne nove godine, pa će organizovati novogodišnji ručak u 13 časova.

(Glas Srpske)