MUP RS: Ne ometamo novinare u njihovom poslu

MUP RS ne želi ometati novinare u njihovom poslu, ali oni moraju imati istaknute legitimacije medijske kuće za koju rade, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS povodom protestne note Udruženja “BH novinari” zbog legitimisanja novinarke Vanje Stokić prilikom zadatka praćenja okupljanja grupe “Pravda za Davida”.

Dok u MUP-u tvrde da Stokićeva ne samo da nije imala istaknutu legitimaciju prilikom identifikovanja, već da je imala i obilježja grupe “Pravda za Davida”, Stokićeva tvrdi da se na video-snimku spornog događaja vidi da je imala legitimaciju te da na sebi nije imala obilježje grupe “Pravda za Davida”.

U MUP-u tvrde da su pojedini novinari prilikom nedavne konferencije tvrdili da je Stokićeva imala bedž, zbog čega policijski službenici nisu bili sigurni da li se radi o novinarki.

“Kako da policijski službenik prepozna novinara koji nosi bedž određene grupe koja se okuplja na toj lokaciji, a ne novinarsku akreditaciju i da li je to lice onda aktivista ili novinar to jest medijski radnik”, ističu u MUP-u.

Stokićeva je priznala da je prošle godine neko vrijeme imala na ruksaku naljepnicu “Pravde za Davida”, jer, kako kaže, lično podržava ovu borbu, ali da na okupljanja ide kao novinarka bez obilježja.

“Njihovo je pravo da provjere moj identitet, ali nemaju pravo da mi prijete, da lažu u javnosti da nismo imali akreditacije, niti da me ometaju u poslu. Kako vidim, oni sad zastupaju tezu kako sam ja tada na sebi imala bedž ‘Pravde za Davida’, pa su pomislili da sam članica grupe. Ja taj bež uopšte ne posjedujem, prilikom legitimisanja sam imala samo novinarska obilježja”, tvrdi ona. Dodala je da su je nekoliko puta dosad policijski službenici legitimisali i da su uglavnom bili ljubazni, ali da su prilikom posljednje legitimacije bili neljubazni. Tvrdi da su joj naredili da iskaznicu skloni u džep, a da je njen kolega novinar Stefan Lazić legitimaciju imao istaknutu sve vrijeme.

U MUP-u tvrde da su poštovali smjernice Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju po kojoj novinari moraju biti spremni da se identifikuju.

U “BH novinarima” se slažu da novinari treba uvijek da imaju istaknute legitimacije, ali ističu da smjernice OEBS-a nalažu da novinari imaju pravo fotografisati, snimati i praviti bilješke, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti i policije.

“Duboko vjerujemo i da vi iz MUP-a RS kao i mi iz Udruženja ‘BH novinari’ želimo svesti odnose policije i novinara u Banjaluci u jasne, zakonske i profesionalne okvire i jedne i druge profesije. Nadamo se takođe da su uznemiravanja i legitimisanja novinara događaji iza nas koji se više neće ponoviti”, ističu oni.

(Nezavisne)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke