MUP RS: Ne ometamo novinare u njihovom poslu

MUP RS ne želi ometati novinare u njihovom poslu, ali oni moraju imati istaknute legitimacije medijske kuće za koju rade, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS povodom protestne note Udruženja “BH novinari” zbog legitimisanja novinarke Vanje Stokić prilikom zadatka praćenja okupljanja grupe “Pravda za Davida”.

Dok u MUP-u tvrde da Stokićeva ne samo da nije imala istaknutu legitimaciju prilikom identifikovanja, već da je imala i obilježja grupe “Pravda za Davida”, Stokićeva tvrdi da se na video-snimku spornog događaja vidi da je imala legitimaciju te da na sebi nije imala obilježje grupe “Pravda za Davida”.

U MUP-u tvrde da su pojedini novinari prilikom nedavne konferencije tvrdili da je Stokićeva imala bedž, zbog čega policijski službenici nisu bili sigurni da li se radi o novinarki.

“Kako da policijski službenik prepozna novinara koji nosi bedž određene grupe koja se okuplja na toj lokaciji, a ne novinarsku akreditaciju i da li je to lice onda aktivista ili novinar to jest medijski radnik”, ističu u MUP-u.

Stokićeva je priznala da je prošle godine neko vrijeme imala na ruksaku naljepnicu “Pravde za Davida”, jer, kako kaže, lično podržava ovu borbu, ali da na okupljanja ide kao novinarka bez obilježja.

“Njihovo je pravo da provjere moj identitet, ali nemaju pravo da mi prijete, da lažu u javnosti da nismo imali akreditacije, niti da me ometaju u poslu. Kako vidim, oni sad zastupaju tezu kako sam ja tada na sebi imala bedž ‘Pravde za Davida’, pa su pomislili da sam članica grupe. Ja taj bež uopšte ne posjedujem, prilikom legitimisanja sam imala samo novinarska obilježja”, tvrdi ona. Dodala je da su je nekoliko puta dosad policijski službenici legitimisali i da su uglavnom bili ljubazni, ali da su prilikom posljednje legitimacije bili neljubazni. Tvrdi da su joj naredili da iskaznicu skloni u džep, a da je njen kolega novinar Stefan Lazić legitimaciju imao istaknutu sve vrijeme.

U MUP-u tvrde da su poštovali smjernice Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju po kojoj novinari moraju biti spremni da se identifikuju.

U “BH novinarima” se slažu da novinari treba uvijek da imaju istaknute legitimacije, ali ističu da smjernice OEBS-a nalažu da novinari imaju pravo fotografisati, snimati i praviti bilješke, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti i policije.

“Duboko vjerujemo i da vi iz MUP-a RS kao i mi iz Udruženja ‘BH novinari’ želimo svesti odnose policije i novinara u Banjaluci u jasne, zakonske i profesionalne okvire i jedne i druge profesije. Nadamo se takođe da su uznemiravanja i legitimisanja novinara događaji iza nas koji se više neće ponoviti”, ističu oni.

(Nezavisne)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba