MUZEJ RS: Mač iz Vrbasa, star šest vijekova, u septembru pred Banjalučanima

Autentična replika mača starog šest vijekova, koji je prošle godine pronađen u dubinama Vrbasa zaboden u kamen, biće izložena u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Ovo značajno arehološko otkriće veliku pažnju privlači i zbog velike sličnosti s mitom o kralju Arturu, zbog čega je mač u javnosti i prozvan „banjalučkim Ekskaliburom“.

Jedinstvenu akciju izvlačenja mača iz kamena, u blizini srednjovjekovnog utvrđenog grada Zvečaj, lani su ispratile i brojne medijske kuće.

U Muzeju RS uveliko se radi temeljno čišćenje i konzervacija “Vrbaskog mača”, a građani će od septembra, napokon, izbliza moći da vide kako izgleda ovo oružje.

– Nakon obavljenih analiza i dijagnostikovanja stanja, neposredno po vađenju mača, otpočeo je proces mehaničkog čišćenja mikromotorima s različitim nastavcima i mikropjeskarenjem u cilju uklanjanja naslaga korozije, kalcinacija i algi. Mač je nakon čišćenja spakovan na kratkoročno čuvanje. Ostala je završna faza stabilizacije, koja se radi nakon određenog perioda „mirovanja predmeta“, da tako kažem, kako bi pratili njegove reakcije na dosadašnji tretman. Posljednja faza podrazumijeva obezbjeđivanje adekvatnih uslova za njegovo izlaganje.

Za sada, svi planovi radova teku po planu; vjerujemo da će koleginica Danijela Jovanović, konzervator Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda, angažovana za ovaj dio posla, biti u mogućnosti da dođe krajem avgusta i završi planirane poslove – pojasnila je Ivana Pandžić, kustos arheolog Muzeja RS i dio tima koji je iz Vrbasa izvukao mač.

Ona napominje da su prije konzervacije rađene i hemijske analize vode kako bi se utvrdilo dodatno prisustvo sulfata i nitrata, kao i rendgensko snimanje u PJ Institutu za ispitivanje materijala i konstrukcija RS. Ipak, sama konzervacija nije otkrila nove detalje, kao što su eventualni natpisi na sječivu mača ili žig mačarske radionice.

– Ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da se radi o jednoiporučnom maču, približno s kraja 14. i početka 15. vijeka, koji je bio relativno čest u našim zemljama u poznom srednjem vijeku. Što se tiče mesta njegovog kovanja, na osnovu tipološke analize sječiva mača, postoji mogućnost da je ovaj mač proizvod domaćih mačarskih radionica, čiji mačevi po svojim osobinama i kvalitetu nisu mnogo zaostajali za onima u ostatku Evrope u to vrijeme – ističe Ivana Pandžić.

Premijerno prikazivanje mača planirano je krajem septembra, u okviru obilježavanja jubileja 90 godina Muzeja RS.

– Mr Janko Vračar muzejski savjetnik istoričar nadležni je kustos i jedan od autora postavke mača koji će biti izložen u posebnoj vitrini u sklopu Stalne postavke i Odjeljenja za istoriju. Za potrebe postavke radi se autentična replika mača, zajedno završavamo pisanje kataloga koji će pratiti postavku, dok je snimanje dokumentarnog filma već završeno. Planirane aktivnosti biće realizovane na način koji će dozvoliti zdravstveno-higijenska situacija. S obzirom da već više od tri mjeseca živimo i radimo u posebnim uslovima, bićemo spremni na različita scenarija i mogućnosti realizacije kako same promocije postavke tako i obilježavanja nama veoma važnog jubileja, 90 godina postojanja – zakjučila je Pandžićeva.

Zvečaj nedovoljno istražen

Ivana Pandžić napominje da su, s arheološke tačke gledišta, u potpunosti zadovoljni rezultatima koje su postigli.

– Mač je u dobrom stanju, ali on predstavlja samo jednu manju kariku u cijeloj priči samog lokaliteta Zvečaj, koji je nedovoljno istražen. Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti proširiti naša istraživanja, kako podvodna tako i u priobalju, ali i na samom lokalitetu Zvečaj. Sakupljanjem novih podataka nadamo se da ćemo upotpuniti saznanja o životu na našem području tokom Srednjeg vijeka – ističe ona.

Ostaci srednjevjekovnog utvrđenog grada Zvečaj nalaze se desetak kilometara južno od Banjaluke, na južnim padinama stijene nad lijevom obalom Vrbasa. Zvečaj se prvi put pominje 1404. godine, kada je herceg Hrvoje Vukčić ovdje sklopio ugovor s Dubrovčanima protiv bosanskog kralja Ostoje. Godine 1463. Turci su zauzeli utvrđenje, a krajem iste godine preuzela ga je ugarska vojska. Zvečaj je do 1527. godine, kada ga je Turcima predao kapetan Andrija Drešneki, služio kao utvrda Jajačke banovine. Grad se sastojao od citadele, bedema koji se spuštaju ka Vrbasu i kula, od kojih je jedna sačuvana do visine od oko 10 metara.

Rijedak nalaz

Na teritoriji Banjaluke u posljednjih 90 godina pronađen je samo jedan srednjevjekovni mač, i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjevjekovnog oružja i oklopa.

– Potrebno je istaći da je ovo rijedak nalaz na našim prostorima. U našoj zbrici u Muzeju RS imamo samo jedan ovakav bastardni mač iz 14. vijeka, koji potiče s prostora Bihaća, tako da je ovo veoma značajno otkriće za sam grad – pojasnio je ranije Janko Vračar, muzejski savjetnik i istoričar u Muzeju RS.

(SB/banjaluka.net, foto: A. Golić)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema