MUZEJ RS: Otvorena izložba o kamenom selu Gostuša kod Pirota

Posle Kotora i Beograda, izložba pod nazivom “Oživljavanje kamenog sela” otvorena je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Izložbu je otvorila Milica Kotur, savetnik za kulturno nasleđe u Ministarstvu kulture i prosvete Republike Srpske, a govorili su i direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić i autor projekta iz Fondacije ‘’Arhitekta Aleksandar Radović’’ Elena Vasić Petrović.

Postavka se može pogledati u narednih mesec dana. Izložba će 18. februara biti otvorena i u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Svilara.

Kako je ranije najavljeno, rezultate projekta “Oživljavanje kamenog sela“ Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović” predstavlja u zemlji i regionu izložbama u ovim gradovima.

Reč je o projektu zaštite sela Gostuša, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara koga zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu “kamenim“.

Prvi deo projekta realizovan je oktobra prošle godine u selu Gostuša na Staroj planini. Organizovani su konzervatorski kamp i stručna konferencija. Obnovljen je kameni krov na apsidi crkve u selu, uređen potporni zida crkve, koja je posle 30 godina osveštana. Bile su organizovane i radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme hleba i radionice starih zanata, navodi se na FB stranici ove Fondacije.

Upravnica Fondacije Elena Vasić Petrović je ranije izjavila za Danas da se glavni deo projekta koji se zove oživljavanje kamenog sela odnosi upravo na volonterski kamp i radionice starih materijala, zanata i tehnika koji je realizovan u Gostuši u oktorbru prošle godine.

“Radili smo na objektima u selu. Na crkvi Svetog Jovana Krstitelja smo uradili da ona ponovo zaživi. Posle 30 godina sveštenici su osveštali hram, a meštani su doneli kolače. Koristili smo stare materijale. Radili smo različite vrste krečnih i blatnih maltera. Radili smo na drvetu,nameštaju u crkvi, kamenim podovima u crkvi,na stepeništu.Radili smo konzervaciju kamena. Meni je posebno važno očuvanje kamenih krovova u selu. Uspeli smo da na apsidi crkve rekonstruišemo krov od kamenih ploča sa volonterima i uradimo potporni zid Crkve i trem. Sve to je rezultat naših istraživanja koja traju već nekoliko godina”, rekla je tada Elena Vasić Petrović.

Ovaj projekat jedan je od 10 dobitnika granta iz programa “Evropski dani kulturne baštine“ za prošlu godinu, koji dodeljuju Evropska komisija i Savet Evrope. Projekat vodi arhitekta konzervator Elena Vasić Petrović i nagrađen je prošle godine u Strazburu. Projekat zaštite sela Gostuša dobitnik je nagrade Evropa Nostra i Gran-prija Evropske unije za 2016. godinu.

(Danas)

Nestašica neće biti, na vidiku poskupljenje

Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), ali i pojedine evropske zemlje upozorile su na potencijalnu nestašicu hrane u svijetu, međutim domaći proizvođači ističu da je to malo vjerovatno te da je izglednija opcija da hrana poskupi nego da nestane. “Najgore što može da se dogodi jeste da vlade ograniče protok hrane”, rekao je

UKUPNO ZARAŽENO 299 U Srpskoj 25 novih slučajeva 

U Republici Srpskoj potvrđeno je 25 novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare. U posljednja 24 časa testirano je 316 osobe. – Riječ je o 16 muškaraca i devet žena – rekao je Šeranić. (RTRS)

Sedma žrtva virusa korona u Srpskoj

U protekla 24 časa u Klinici za infektivne bolesti od posljedica novog virusa korona preminuo pacijent, muškarac starije životne dobi, saopšteno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske. Riječ je o pacijentu iz Bijeljine koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja. Pacijent je liječen u Klinici za infektivne bolesti od 31. marta. Ovo je sedma žrtva

DODIK: Policija Srpske uvijek uz svoj narod

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan policije Republike Srpske – 4. april, ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, direktoru Policije Darku Ćulumu i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske sa željom da i dalje budu garant bezbjednosti, stabilnosti i vladavine zakona u Republici Srpskoj. – Pripadnici Policije Republike Srpske nebrojeno puta su do

VIDOVIĆ: Vladine mjere za pomoć privredi i građanima vrijedne 840 miliona KM

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će za sve intervencije koje Vlada planira da realizuje zbog virusa korona dostići iznos od 840 miliona KM. Vidovićeva je rekla da već imaju određene izvore kao što su međunarodne finansijske institucije, zaduživanje na međunarodnom tržištu, izdavanje hartija od vrijednosti na domaćem tržištu, donacije i slično.

MUP Republike Srpske obilježava Dan policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježiće danas Dan policije – 4. april, ali za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, neće biti organizovanog programa i brojnih planiranih aktivnosti. Za 782 policajca poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u prisustvu najužeg rukovodstva ministarstva, biće položeni vijenci i služen parastos na Centralnom spomen-obilježju kod sjedišta MUP-a u

Zabrana kretanja van mjesta prebivališta danas od 12.00 do sutra u 18.00

Danas na snagu stupa nova mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. Tokom vikenda, od 12 časova u subotu, do 18 časova u nedjelju, svim građanima zabranjeno je kretanje van njihovog mjesta prebivališta. I ovom mjerom nastoji se spriječiti širenje virusa, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović. Zabrana iz ovog zaključka ne odnosi