Vijesti 03.08.2016.

Muzička škola u Banjaluci mala za sve zainteresovane

ČITANJE: 2 minute

Zbog nedostatka prostora, a mnogo zainteresovanih učenika, Muzička škola „Vlado Milošević“ iz Banjaluke nije u mogućnosti da upiše brojnu djecu mlađu od šest godina.

Prema riječima Nemanje Savića, direktora škole, interesovanje za upis u Osnovnu muzičku školu uvijek je veliko.

– Škola ima 900 đaka. Ove godine smo imali više od 300 djece koji su izašli na prijemni ispit. Od toga je u pripremni razred upisano 90 učenika. To je uzrast od šest, sedam godina, koji iduće godine izlazi na prijemni ispit za prvi razred Osnovne muzičke škole. Iako imamo volju, zbog velikog broja đaka ne možemo da primimo još djece manjeg uzrasta od šest godina. Banjaluci je, prema ovom interesovanju, potrebna bar još jedna osnovna muzička škola – objašnjava Savić.

– Prije polaska u prvi razred Osnovne muzičke škole djeca kod nas idu u predpripremni i pripremni razred. Djeca mlađa od šest godina pohađaju nastavu koja je poput muzičke igraonice, a imamo i hor „Vilenjak“. Nastavnici se sa njima igraju, crtaju, sviraju, uče ih brojalice i slično – rekao je Gojko Rađenović, direktor škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisano da se u osnovnu muzičku školu može upisati dijete uzrasta od pet do 15 godina.

Potrebno još škola

– Na zapadu su muzičke škole uglavnom privatne i imaju mogućnost upisa djece već od četiri, pet godina. Mnogo je primjera gdje mališani već sa četiri godine uveliko sviraju klavir. U RS očigledno nema sluha Vlade RS za ovu vrstu umjetnosti. Treba nam još muzičkih škola, jer je velika šteta da djeci, uzrasta manjeg od šet godina, u Banjaluci bude uskraćeno muzičko obrazovanje – rekla je Jasna Đurović, profesor klavira u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“.

(blic.rs)