Vijesti 31.08.2017.

Na adrese Banjalučana stižu zakašnjele komunalne naknade

ČITANJE: 1 minuta

Kada je poštar zazvonio na vrata Banjalučanke Zdenke Manojlović, znala je da ju čeka hrpa računa. Ali ne i komunalna naknada. Penzionerka se iznenadila kada je vidjela da mora da plati naknadu, koja je na njenu adresu došla nakon osam mjeseci.

Još više ju je, kaže, iznenadila kamata ukoliko ne plati do 15-og u mjesecu.

“Mene je to malo izrevoltiralo. Ako mi osam mjeseci kasnije dobijamo uplatnice, dužni smo znači podmiriti cijelu godinu do sada osam mjeseci. A oni sebi daju za pravo da nama zaračunaju zateznu kamatu ako ne platimo na vrijeme”, kaže Zdenka.

Grad je odlučio da komunalnu naknadu obračunava ZIBL. Za kašnjenje od osam mjeseci u zavodu imaju i objašnjenje. Zbog tehničkih problema u samom zavoda, računi su kasnili. Umjesto u januaru, dostava je počela u julu. Na adresu su im, priznaju, stizale žalbe građana.

Zbog greške ZIBL-a, odlučili su da zatezne kamate neće biti. Ipak, ne vide razlog za nezadovoljstvo građana.

“Neko ko je bio spreman platiti januar, februar i mart. Taj novac je uštedio, ušparao i nije ga ništa puno koštalo, rekli smo da neće biti kamata. Normalno da bi lakše bilo da su imali priliku da urade u mjesečnim kontinuitetima. Međutim greška je bila tehničke prirode”, objašnjava Velimir Kukobar, direktor ZIBL-a.

Dok se tehničke greške dešavaju, građani ispaštaju. Penzionerka Zdenka samo je jedna od Banjalučana koja će umjesto mjesečnu sada morati da plati osmomjesečnu naknadu. Umjesto pet i po maraka, koliko inače iznosi, moraće odjednom da plati 44 marke.

(ATV)