Vijesti 26.02.2018.

Na obnovljenom suđenju bivšim specijalcima svjedok u sudnici ćutao 40 minuta

ČITANJE: 2 minute

Danijel Kuzmić, bivši radnik Agencije za obezbjeđenje “Sector Security”, danas je u banjalučkom Okružnom sudu bio akter nesvakidašnje situacije, jer je oko 40 minuta ćutao, odnosno nije odgovarao ni na jedno pitanje koje mu je kao svjedoku postavljeno u sklopu obnovljenog suđenja trojici nekadašnjih specijalaca i jednom civilu, optuženim za krađu 617.000 KM.

Nekadašnji specijalac Goran Janjuz, koji je takođe svjedočio, ublažio je raniji iskaz, dok je bivši specijalac Željko Inđić ponovio da je s optuženima učestvovao u pljački.

Advokat Jasminka Jovišević zatražila je izuzeće Olge Pantić, predsjednice Sudskog vijeća Okružnog suda u Banjaluci u ovom postupku, koji je, dakle, obnovljen.

Postupak je obnovljen nakon što je Vrhovni sud RS uvažio žalbe branilaca Vladana Malića (35), Gorana Paraša (30) i Aleksandra Popovića (32), nekadašnjih pripadnika MUP-a RS, te Olega Bande (33), suvlasnika auto-kuće “Kvatro”, kojima su u prvostepenom postupku odrezane ukupno 42 godine robije.

Joviševićeva je zatražila izuzeće sudije, nakon što joj je odbijen zahtjev da se odgodi jučerašnje ročište zbog lošeg zdravstvenog stanja Paraša.

Pantićeva je, međutim, kazala da je zatvorski ljekar potvrdio da je Paraš sposoban da prati suđenje, a zatim je uslijedila rasprava.

“Tražim Vaše izuzeće, jer je očito da Vi ne postupate nepristrasno”, kazala je Joviševićeva.

U prvostepenom postupku, prisjetimo se, u maju prošle godine, bivši specijalci osuđeni su na po 11, a civil je dobio devet godina zatvora.
“Pljačka vijeka”, kako je ovo razbojništvo nazvano, izvedeno je 22. septembra 2015. godine, usred dana, kada su pljačkaši zapucali iz oružja na autoputu, kojim su se kretala i druga vozila. Baš kao u akcionim filmovima, napadnuta je kolona koja je novac iz banjalučke UniCredit banke vozila u Zagreb.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik “Sector Securityja” Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu.

Ranije je, podsjetimo, Danijel Kuzmić osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u razbojništvu.

(Nezavisne)