Vijesti 22.02.2019.

Na posao u Banjaluci čeka devet doktora nauka

ČITANJE: 2 minute

Za poslom trenutno traga 9.221 Banjalučanin, a na evidenciji nezaposlenih je i devet doktora nauka, kao i 106 građana sa diplomom mastera.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdio rukovodilac banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Mladen Vrećo, ističući da poslodavci, kada je u pitanju srednja stručna sprema, najviše traže konobare, frizere, kuvare, trgovce i stomatološke tehničare.

– Najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih su mašinski tehničar i ekonomski tehničar, a takođe prisutan je veliki broj radnika bez zanimanja – kazao je Vrećo.

Kada je u pitanju visoka stručna sprema, u banjalučkoj filijali Zavoda za zapošljavanje su kazali da su trenutno najtraženija zanimanja profesor matematike, njemačkog jezika, kao i diplomirani ekonomista i diplomirani pravnik.

– Najmanje tražena zanimanja trenutno su profesor sociologije, profesor istorije, profesor demokratije, maturant gimnazije kao i poljoprivredni tehničar – istakli su u ovoj filijali.

Vrećo je naglasio da su lani sa evidencije banjalučkog biroa odjavljena 12.482 lica, od kojih je 7.051 lice brisano zbog zaposlenja.

– Manji broj nezaposlenih uklonjen je sa evidencije zbog neredovnog javljanja na biro – naglasio je Vrećo.

Na kraju prošle godine na evidenciji nezaposlenih bilo je 9.156 Banjalučana, što je manje u odnosu na 2017. godinu, kada je evidentirano njih 11.387.

Na listama nezaposlenih ima i onih koji već godinama čekaju na posao, a među njima je i profesorica filozofije i sociologije Ana Galić.

Kaže da se na biro prijavila prije pet godina i od tada čeka da joj neko ponudi zaposlenje.

– Prijavljujem se redovno na biro, ali još nema posla. Nadam se da će se u skorije vrijeme ova situacija promijeniti – rekla je Galićeva.+

Oglasi

Prema podacima banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje trenutno su otvorena 132 konkursa za posao.

– Od početka ove godine sa evidencije je brisano 2.510 osoba koje su se zaposlile, a novoprijavljenih u tom periodu je ukupno 5.419 – naveli su iz ove filijale.

(Glas Srpske)