Vijesti 02.06.2021.

NA RADOST BICIKLISTA: Banjaluka bogatija za 30 novih parking mjesta

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka je od danas bogatija za 30-ak novih parking mjesta za bicikle.

Parking mjesta postavljena su na nekoliko lokacija u gradu, a cilj ovakve akcije, kako poručuju iz Gradske uprave, je smanjenje broja motornih vozila u centru grada.

“Novi držači za bicikle postavljeni su s ciljem smanjenja broja motornih vozila u centru grada, po ugledu na brojne evropske i svjetske gradove, te da se unaprijedi biciklistička infrastruktura”, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Dodaju da je namjera ovih novih parking mjesta za bicikle da se apeluje na upotrebu ove vrste prevoznog sredstva kako bi se smanjio broj vozila u užem centru grada, a samim tim smanjila potreba za dodatnim parking prostorom.

“Istovremeno se vodilo računa da držači, osim funkcionalnosti, dodatno oplemene i uljepšaju prostor”, navode u Gradskoj upravi.

Parkinzi su dizajnirani u različitim oblicima, pa su pojedini držači napravljeni u obluku bicikla, točka, katanca, dok su parkinzi ispred Gradske uprave napravljeni u obliku automobila, koje je ban Tisa Milosavljević davne 1934. godine dovezao u naš grad.

(N.S)