Vijesti 30.09.2017.

Na spisku želja banjalučkih mjesnih zajednica putevi, vodovod i kanalizacija

ČITANJE: 3 minute

Poboljšanje putne infrastrukture, izgradnja kanalizacije i vodovoda nalaze se na vrhu liste prioriteta za iduću godinu u većini mjesnih zajednica.

Rok za dostavu tih spiskova Gradskoj upravi ističe u nedjelju a prema informacijama iz mjesnih zajednica većina je dostavila svoje želje, dok pojedini taj posao ostavljaju za posljednji čas, ali svi se nadaju da će iduće godine bar dio njihovih problema biti riješen.

I za MZ Lauš dva jedan od prioriteta je poboljšanje putne infrastrukture.

– Potrebna je rekonstrukcija ulice Momčila Popovića, presvlačenje asfalta u Sanskoj ulici, te izgradnja trotoara od nekadašnje Kožare do Krndija – kazao je predsjednik Savjeta ove MZ Milan Granula.

Kaže da je potrebna izgradnja kanalizacije u ulicama Vida Simurdžića i Karađorđevoj, te vodovodne mreže u ulici Jovana Raškovića.

– Potrebna je nova javna rasvjeta u dijelovima Karađorđeve, te ulicama Vladike Varnave Nastića i Jovana Raškovića. Dobro bi nam došlo i igralište za djecu te autobusko stajalište izvan saobraćajnice kod mosta na Crkvenoj – kazao je Granula.

Za ruralne dijelove Banjaluke među značajnijim problemima koje treba riješiti je pitanje vodosnabdijevanja, a jedna od takvih MZ su Goleši.

– Treba nastaviti izgradnju regionalnog vodovoda “Crno vrelo” jer sada veći dio MZ sa oko 1.000 stanovnika ili nema vode ili jako loše vodosnabdijevanje – kazao je predsjednik Savjeta MZ Goleši Neđeljko Milošević.

Naglasio je da su saobraćajnice u ovoj MZ u veoma lošem stanju te da su bez dobre putne komunikacije kao odsječeni od ostatka grada.

– Posljednjih pet godina u Golešima nije urađen nijedan centimetar novog asfalta. Među prioritetima je i put u Miloševićima koji ide prema izletištu. Tu je makadam potpuno uništen i to treba riješiti jer svakog vikenda veliki broj ljudi tu dolazi  – kazao je Milošević.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da će nastojati što pravednije da raspodijele ulaganja.

– Planove ćemo morati uskladiti i sa Odjeljenjem za komunalne poslove. Ako se u nekoj MZ ulaže u vodovod i rasvjetu ili nešto drugo i to im je prioritetnije, onda neće dobiti neku saobraćajnicu i obrnuto – kazao je Sandić.

Dodao je da će budžet Odjeljenja za te namjene za 2018. godinu biti sličan ovogodišnjem.

– Neće biti nekih većih promjena u finansijskom smislu – naveo je Sandić.

On je naglasio da se van prioriteta iduće godine pod hitno mora izgraditi novi Zeleni most.

– To ne trpi odgađanja jer je bitno za grad u cjelini – naglasio je Sandić.

Prioriteti pojedinih mjesnih zajednica

MZ Kočićev vijenac

– Proširenje ulice Milana Brankovića, izgradnja novih parkinga u ulici Radoja Domanovića, izgradnja kanalizacione mreže za naselja Trla i Močila, nova rasvjeta u ulicama Franca Šuberta i Žarka Zgonjanina,  igralište i teretana na otvorenom

MZ Debeljaci

– Nastavak asfaltiranja ulice Tešana Podrugovića, izgradnja trotoara u dužini od 2.000 metara od pruge do osnovne škole, asfaltiranje ulice Arčibalda Rajsa i Tešana Podrugovića, izgradnja kanalizacije u Ponirskoj ulici, sanacija dva mostića na ulazu u Debeljake

MZ Piskavica

– Izgradnja vodovodne mreže za zaseoke Grahovci, Radosavska, Preradi i Babići, izgradnja trotoara u centru, rekonstrukcija nekoliko putnih pravaca, sanacija Društvenog doma

(Glas)