NA SVAKOM KORAKU: Džinovski skakavci kidišu na Drakulić FOTO

Džinovski skakavci uznemirili su građane banjalučkih naselja.

ATV je u posjedu fotografija ogromnih skakavaca u banjalučkom naselju Drakulić. Kako nam je rečeno, skakavci se “nalaze na svakom koraku”.

Skakavci koji su se pojavili u Banjaluci još uvijek ne predstavljaju problem, međutim, najezda skakavaca u Italiji stvorila je ogromne probleme tamošnjim poljoprivrednicima.

Zadavali probleme i prošle godine

Džinovski skakavci zadali su i prošle godine ogromne brige mještanima banjalučke mjesne zajednice Stričići, jer im uništali i bašte i livade.

Tom prilikom, najstariji mještani tog sela na Manjači rekli su da ne pamte ovakvu najezdu nezvanih gostiju, kojih, kako kažu, u najmanju ruku ima u milionima.

Tokom dana pojedu hrane u količini koja višestruko prelazi težinu skakavca. Jedna jedinka može pojesti od 200 do 500 grama bilja dnevno.

Hrane se svim biljnim dijelovima, slamom, papirom. U ishrani ne koriste glog i mak. Osim što nanose štete, skakavci su i korisni. Oni predstavlaju hranu za ptice i raznose polen. Naseljavaju cijelu Zemlju, osim hladnih, polarnih područja. Skakavci se pepoznaju po izduženom tijelu, zadnjem paru nogu koji je podešen za skakanje i zvuku koji proizvode trljanjem bedara zadnjih nogu o žile na pokrilcima ili o zadak.

Do prenamnoženja dolazi u ciklusima. Svakih 10 do 12 godina brojnost skakavaca dostiže maksimum i tada pričinjavaju najveću štetu. Nakon prenamnoženja njihova brojnost opada i ciklus se ponavlja. Na brojnost skakavaca utiču mnogi faktori, posebno vlažnost i temperatura. Tokom dana skakavaci mogu preći 50 kilometara, a kada je vjetar povoljan mogu preći i do 1.000 km.

Temperatura zraka ima veliki uticaj na aktivnosti skakavaca. Tokom noći i ranog jutra, dok je temperatura ispod 15ºC, skakavci su neaktivni. Obično su u grupama, sunčaju se i zagrijavaju tako što tijelo okreću bočnom stranom prema suncu. Kada se temperatura poveća i skakavci ugriju, započinju sa svojim aktivnostima. Pri visokim temperaturama, iznad 35ºC, skakavci postaju neaktivni.

Krajem jeseni odrasle jedinke uginu zbog niskih temperatura. Ženke prije pojave niskih temperatura polažu jaja u grupama – ootekama. Broj jaja se kreće od 30 preko 100. U svakoj ooteci se nalazi od 10 do 40 jaja. Na proljeće, od kraja aprila i početkom maja, dolazi do pojave ličinki iz ooteka. Zavisno o vremenskim uslovima, pojava ličinki može trajati od 10 do 20 dana. Ličinke skakavaca su veoma slične odraslom kukcu. Ličinka prolazi kroz pet razvojnih faza. 12h prije i 12h poslije presvlačenja ličinka se ne hrani. Nakon šest sedmica, tokom juna, dolazi do pojave odraslih jediniki koje nisu polno zrele i moraju se dopunski hraniti. U tom periodu, koji traje mjesec dana, skakavci su veoma proždrljivi. Zavisno od vrste, tokomsezone skakavci imaju jednu, dvije ili tri generacije.

Mjere borbe protiv ovih štetočina

Za suzbijanje skakavaca su najvažnije preventivne mjere.

Na pojavu skakavaca utječu vrijednosti temperature i vlažnosti. Tokom hladnih i kišovitih godina dolazi do uginuća jedinki. Kada su ljeta kišovita, sa hladnim noćima, skakavci se ne hrane, gladuju i zbog toga im organizam slabi i lako ih naseljavaju parazitske gljivice. Sve to dovodi do smanjenja brojnosti populacije.

U smanjenju šteta koje nanose skakavci važnu ulogu igra otkrivanje lokacija koje su stalno stanište skakavaca i odakle migriraju. Ovakve lokacije se privode kulturi, pošumljavaju ili se na neki drugi način mijenjaju uslovi koji vladaju na toj lokaciji.

Skakavci imaju i mnogo prirodnih neprijatelja: pauci, ptice, gušteri, zmije, gliste, ježevi, perad…

(ATV)

(FOTO) ŠIROKE RUKE I OTVORENOG SRCA Ovaj vlasnik bikova napravio je šou na Manjači

Jovo Vođević Duman, već godinama je jedan od simbola Kočićevog zbora na Manjači i vlasnik bikova, koji su često među favoritima.  Duman je poznat i po tome što je široke ruke i otvorenog srca. Tako je danas, uoči odlučujućih borbi bikova za titulu „Jablan“, u svom šatoru izmad bukališta, ugostio glavnog konkurenta Stipu Bilandžiju i

Apel Borac m:tel-a za podršku

Rukometni klub Borac m:tel oglasio se danas saopštenjem u kojem se navodi da “iako su dobili podršku svih nivoa vlasti u RS i domaćih kompanija zbog kašnjenja u realizaciji pojedinih sponzorskih ugovora, doveden je u pitanje njihov nastup u prvom kolu Kupa EHF, u okviru kojeg narednog vikenda gostujuju višestrukom šampionu Grčke “Olimpijakosu”. “Svakodnevno se

ZAKUVAVA SE NA KORIDI Isplivali favoriti za nagradu “Jablan”

Koji će bikovi ponijeti prestižnu titulu “Jablan” u srednjoj i teškoj kategoriji i čiji će vlasnici osvojiti novčane nagrade od 4.000, odnosno 3.000 KM, znaće se tek večeras, kada se okončaju završne finalne borbe. Ali, da se na “bukalištu” zakuvalo, već je sasvim jasno. Favoriti nisu tek tako prozvani favoritima, pa su se u polufinale

DŽIPIJADA PORED BUKALIŠTA NA MANJAČI U takmičenju učestvuje više od 60 vozila

Na ovogodišnjem, 54. Kočićevom zboru, prvi put je, uz već tradicionalnu bodljavinu bikova, bacanje kamena s ramena i slične starinske zanimacije, organizovana i džipijada. Kako je za Srpskainfo rekao Dušan Savanović Savan, u takmičenju učestvuje više od 60 vozila različitog tipa i kalibra, a zajedničko im je što su svi terenci, što će reći bez

DODIK PONOVO ZAPJEVAO Na zboru na Manjači veselo

Dodikov nastup pod jednim šatorom na Kočićevom zboru traje već skoro sat vremena, a kako saznajemo, očekuju ga na još jednoj bini. Veselo je na Kočićevom zboru na Manjači. Milorad Dodik pjeva ispod šatora. pic.twitter.com/tMB6vDsm4l — SrpskaInfo (@InfoSrpska) August 25, 2019 Dočekali su ih pjesmama dobrodošlice: “Oj Srbijo, ne treba ti više, pola Bosne ćirilicom

DODIK: Ako Tegeltija ne bude imenovan, sjedica će biti farsa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da predstojeća sjednica Predsjedništva BiH, ako ne bude završeno imenovanje Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, više neće biti saga, nego farsa. Dodik je rekao novinarima u Stričićima da on ne pravi nikakvu sagu. On je naveo da je nova sjednica Predsjedništva BiH

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u