Vijesti 16.01.2019.

Na više od 30 lokacija u gradu novi asfalt i trotoari

ČITANJE: 2 minute

Na više od 30 lokacija na širem gradskom području, ove godine će se izvoditi radovi na saobraćajnicama, pješačkim i biciklističkim stazama. Radovi i sredstva za njihovu realizaciju planirani su u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Za redovno održavanje, modernizaciju, rekonstrukciju i investiciono održavanje gradskih saobraćajnica, biće izdvojeno nešto više od tri miliona KM. Kako su naveli iz odjeljenja, od ovog iznosa – za održavanje gradskih asfaltnih i makadamskih saobraćajnica planirano je 1.32 miliona KM.
Značajni radovi obavljeni i tokom prošle godine

Za investiciono održavanje asfaltnih saobraćajnica, koje se odnosi na značajnije zahvate, planirano je 550.000 KM. Ovim sredstvima biće obnovljen asfalt na dijelovima sljedećih gradskih saobraćajnica: Blagoja Parovića, Ivana Gorana Kovačića, Jovice Savinovića, Kralja Petra I Karađorđevića i drugim.

Modernizacija gradskih makadamskih saobraćajnica, za šta je izdvojeno 300.000 KM, obuhvatiće gradske saobraćajnice u sljedećim ulicama: Novaka Pivaševića (krak), III kuljanska, I kuljanska (ogranak), Put srpskih branilaca od br.116 a do br.116 c, Grab – Bukvalek, Put od Poslovne zone Ramići – lijevi ogranak, Vasića put, Tešana Podrugovića, Puškinova, Nenada Kostića (spoj), Ponirska (ogranak), Ravnogorska – trotoar (kod br. 7, 9 i 11), Petra Velikog (od FK „Rekreativo“ prema Krčmaricama), Bjelopotočkih žrtava, te Ozrenska ulica.

Programom zajedničke komunalne potrošnje, u okviru rekonstrukcije gradskih saobraćajnica, planirana su  i sredstva za gradnju novih kružnih raskrsnica, od čega će 350.000 KM biti izdvojeno za kružni tok na ukrštanju Kozarske ulice sa Solunskom i Ulicom Isaije Mitrovića.

Takođe, u planu je i proširenje ulivnih prilaza raskrsnica duž saobraćajnice Aleja Svetog Save – Vuka Karadžića, radovi na pješačkoj stazi – spoj ul. Bose Živković – Sanska, kao i proširenje Ulice Vojvode Momčila.

U okviru sanacije klizišta, biće izvedeni radovi na gradskim saobraćajnicama u ulicama Vojvode Sinđelića i Kosovskoj, za šta je planirano 80.000 KM.

Uz sredstava planirana Programom zajedničke komunalne potrošnje, značajna ulaganja u saobraćajnice predviđena su i ovogodišnjim Programom uređenja građevinskog zemljišta. Tako je, na osnovu ovog programa, planirana izgradnja trotoara i biciklističkih staza u Bulevaru Desanke Maksimović, na Istočnom tranzitu obostrani trotoari, biciklističke staze i zeleni pojas, kao i trotoara u Ulici Milana Rakića. Takođe, ovim programom planirana je i gradnja javne saobraćajnice i parkinga sa oborinskom kanalizacijom za potrebe objekta mjesne zajednice i policijske stanice Lauš.

-U ovoj godini očekuje nas, pored toga, i realizacija više većih projekata, koji se nastavljaju iz prošle godine, ali i gradnja novog mosta u Srpskim toplicama. Zbog toga će stvarna ulaganja u putnu infrastrukturu, zapravo, biti mnogo viša od budžetom predviđenih sredstava – zaključili su u nadležnom odjeljenju.